Concret, peste 770 de lei pe lună se duc doar pe hrană. Cele mai consumate alimente sunt legumele, carnea, laptele și ouăle. 

Ponderea cheltuielilor cu mâncarea în consumul unei familii este uriaşă, dacă ne uităm cât aloca ceilalţi europeni pentru mesele zilnice.

Pe lună, românii dau pe hrană şi băuturi nealcoolice peste 27% din cheltuielile de consum. Acestea sunt cam 60% din totalul sumelor cheltuite de o gospodărie lunar. Bulgarii stau chiar bine, au mâncare mult mai ieftină. La noi, salariile sunt şi mici, mâncarea s-a şi scumpit, plus că avem o plăcere deosebită să facem excursii la supermarket. În ţările cu nivel de trăi mai ridicat din Uniunea Europeană - Marea Britania, Luxemburg de exemplu - mâncarea înseamnă sub 10% din total consum.

Să ne uităm puţin la extrasul de cont, să vedem pe ce cheltuim atunci când consumăm. În trimestrul al doilea din 2018, procentul pentru mâncare a ajuns la 35%, adică peste 770 de lei pe lună. Urmează utilităţile şi întreţinerea peste 300 de lei, apoi alcoolul şi tutunul, 188 de lei pe lună. Restul se duc pe haine, transport, mobilă, sănătate, telefon şi recreere. În total 2.186 de lei pe lună.

Cele mai consumate alimente au fost anul trecut acestea: lapte - 250 de litri pe locuitor, 160 de kilograme de legume, aproape 100 de cartofi şi tot atâtea de fructe, carnea - 68 de kilograme de locuitor pe an şi ouăle. Pâinea e şi ea la masă, cu 27 de kilograme pe an.