Un experiment ProTV arata cat de perfide sunt unele practici.

Eticheta minte in 9 din 10 cazuri, spune patronatul painii. Furtul cel mare este la painea neagra, cu 30-40% mai scumpa si din ce in ce mai ceruta.

Pentru ca, vizual vorbind, intre faina integrala si cea alba nu e mare diferenta, au fost perfectionate si metodele de falsificare. Iata trei trucuri ale unor producatori sanctionati de Protectia Consumatorului.

In primul caz: praf de cacao, adaugat in faina alba. Apoi, cenusa de vatra a dat o alta paine neagra vopsita. Si in aluat au fost detectate urme de caramel. Ceea ce explica, uneori, gustul dulceag al painii negre, in loc de usor acrisor.

Mezelurile au, in peste jumatate din cazuri, adaosuri nedeclarate: emulsii de sorici, guma xantan, arome si colorant carmin. Un experiment comandat la Institutul de Bioresurse Alimentare a aratat ca in cele 5 probe de parizer si cremwursti procentul de carne era intre 12 si 25%.

Cat despre lactate, testele au detectat in loc de grasime lactata, ulei de cocos, de palmier, de rapita si chiar de peste. Iata si culmea falsului: untul pe care scria 60% grasime, de fapt era margarina facuta fara strop de lapte.

Pentru producatorii care insala, amenzile pleaca de la 3.000 de lei, dar in cel mai bun caz pentru noi unitatea este inchisa.