Ministrul a dat asigurări că sistemul informatic va fi testat și pregătit pentru ca programul, care se bucură de un mare interes în rândul populației, să se deruleze fără probleme.

”În ianuarie, după aprobarea bugetului, vom relua programul ‘Rabla pentru electrocasnice’. Este nepermis ca un program de un asemenea interes pentru populație să eșueze din cauza unor greșeli umane. Sistemul informatic trebuia testat și pregătit pentru a face față cererii”, a explicat Tanczos Barna, la Digi 24.

În 15 decembrie, cu doar câteva minute înainte ca programul ”Rabla pentru electrocasnice” să demareze, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în program, din cauza unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare.

Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru defășurarea în bune condiții a programului”, a anunțat AFM pe site.

În urma acestui incident, președintele AFM, Dan-Cătălin Vatamanu, și-a pierdut funcția.

Ce vouchere oferă statul pentru achiziția de electrocasnice noi, în schimbul celor vechi

Potrivit unui anunț anterior al AFM, în cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, astfel: 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++.

Totodată, se acordă 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A; 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

De asemenea, se acordă vouchere de 500 de lei pentru laptopuri şi de 300 de lei pentru tablete.

După publicarea, în maximum 15 zile, pe site-ul AFM, a listei persoanelor fizice aprobate, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit, se menţionează în comunicatul Ministerului Mediului.

Fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a menţionat că bugetul total al programului este de 40 de milioane de lei.

În 2019, Programul "Rabla pentru electrocasnice" a beneficiat tot de o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza cărora românii au avut posibilitatea să-şi cumpere un produs nou - de la maşină de spălat rufe sau maşină de spălat vase până la aparate de aer condiţionat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare şi televizoare.

Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.