"Am discutat cu retailerii cand sa facem aceasta reducere de TVA pentru ca si ei sa poata opera reducerile si sa nu scada consumul. O parte insemnata a reducerii la TVA, dar si la accize, o vom regasi la raft. Dumnealor m-au asigurat ca, precum in cazul painii, reducerile se vor vedea la raft. Am convenit ca inainte cu minim o luna sa se facem anuntul reducerii TVA", a declarat Darius Valcov, citat de Mediafax.

Ministrul a aratat ca reducerea TVA la paine a condus la cresterea pietei fiscalizate cu 23%, iar economiile din buzunarele romanilor au fost de 295 milioane lei. TVA la paine a fost redus de la 24% la 9% in septembrie 2013.

Marile retele de magazine au solicitat ministrului Finantelor ca reducerea TVA sa nu se realizeze in ianuarie pentru ca ar afecta lunile cu cele mai mare vanzari, noiembrie si decembrie, consumatorii asteptand ieftinirile.

"O micsorare a TVA sa nu fie realizata in ianuarie pentru ca ar afecta vanzarile din lunile anterioare. Pentru retaileri si in speciale pentru cei de bunuri de folosinta indelungata, precum Mobexpert sau Dedeman, lunile noiembrie si decembrie sunt cele mai importante pentru noi din punctul de vedere al vanzarilor", a declarat Dan Sucu, presedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), care este si proprietarul producatorului si retailerului de mobila Mobexpert.

Sucu a aratat ca, dupa majorarea TVA de la 19% la 24%, piata nefiscalizata in industria mobilei s-a dublat, iar acest domeniu nu este cunoscut ca evazionist.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%. Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Proiectul noului Cod Fiscal mai include reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanti si alcool, eliminarea impozitului pe constructiile speciale si a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, precum si reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019.