"Suntem multumiti ca am gasit o solutie foarte buna pentru bauMax Romania, care asigura o perspectiva pozitiva pentru toti cei implicati, mai ales pentru furnizori, care pot continua pe piata din Romania la fel ca pana in prezent. bauMax isi poate continua restructurarea cu bancile, in principal pe cele cinci piete cheie ale companiei", a declarat directorul general al bauMax, Michael Hurter, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Mediafax.

bauMax nu a dezvaluit pretul tranzactiei, care trebuie sa obtina avizul autoritatilro romane pentru concurenta.

Vanzarea operatiunilor din Romania reprezinta un pas important pentru bauMax in procesul de restructurare, care ar urma sa se desfasoare pana in 2016. Compania a anuntat in primavara ca bauMax se va concentra pe cinci tari, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia, si va analiza operatiunile din Turcia, Romania, Bulgaria si Croatia.

Grupul Adeo are operatiuni in 12 tari, printre care si Romania, cu mai multe formate de magazine, inclusiv Leroy Merlin, KoziKaza, Brico Center, Weldom, Bricoman si Bricomart. Leroy Merlin opereaza in Romania un magazin, in parcul de retail Colosseum din Chitila.

Retailerul austriac bauMax a inregistrat o pierdere de 126 milioane de euro in 2012, dupa ce extinderea in Europa de Est a pus o presiune prea mare pe finantele companiei. Ultima piata pe care a intrat a fost Turcia, in 2010.

Cele mai mari pierderi au fost raportate in 2012 in Romania, de 26 milioane euro, si Turcia, 14 milioane euro, potrivit cotidianului austriac Die Presse. Cu exceptia Slovaciei, toate diviziile est-europene ale bauMax au inregistrat pierderi. Grupul a acumulat datorii de 1 miliard de euro, din care 350 milioane euro imprumuturi pentru operatiuni si 650 milioane euro credite ipotecare.

Piata romaneasca a retailului de bricolaj traverseaza o perioada dificila, marcata de retrageri si consolidare. Grupul britanic Kingfisher a preluat anul trecut, de la grupul francez Besson, magazinele Bricostore din Romania, care sunt transformate in Brico Depot. Reprezentantii Kingfisher se aratau anul trecut interesati de preluarea magazinelor bauMax din Romania. Seful companiei, Ian Cheshire, afirma in luna iunie ca ar putea aparea oportunitatea de a prelua magazine bauMax din Romania si Turcia.

In luna februarie, grupul german Praktiker a anuntat vanzarea operatiunilor din Romania, unde detinea 27 de magazine, catre firma Search Chemicals, detinuta de omul de afaceri turc Omer Susli.

Surse din piata de bricolaj au declarat in aprilie ca retailerul german Obi se pregateste sa se retraga in acest an de pe piata romanesca, unde a inregistrat pierderi in fiecare dintre ultimii ani incepand cu 2008, cand a deschis primul magazin. Obi a deschis primul magazin din Romania in 2008, la Oradea, extinzandu-se in urmatorii doi ani cu inca sase unitati, in Bucuresti (2), Arad, Pitesti, Ploiesti si Sibiu.

Pe piata romaneasca concureaza mai multi retaileri de bricolaj, precum Ambient, bauMax, Kingfisher, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Praktiker si Leroy Merlin.