BCE vrea să menţină creşterea preţurilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în România (4,6%) şi Estonia (3,1%), iar cele mai scăzute în Irlanda (0,7%) şi Grecia (0,8%).

Comparativ cu aprilie 2018, inflaţia anuală a urcat în 26 de ţări membre ale UE (inclusiv în România, unde s-a majorat de la 4,3% până la 4,6%), a rămas stabilă într-un stat şi a scăzut în alt stat.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut în mai serviciile (0,72 puncte procentuale), energia (0,58 puncte procentuale) şi alimentele, alcoolul şi ţigările (0,50 puncte procentuale).

Instituțul Național de Statistică a anunțat, săptămâna trecută că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,4% în mai 2018, de la 5,2% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,93%, a celor nealimentare cu 7,75% şi a serviciilor cu 2,72%.

Cartofii, fructele proaspete, alte legume şi conservele de legume s-au scumpit cel mai mult din categoria produselor alimentare în luna mai, comparativ cu aprilie, dar şi faţă de decembrie 2017, în timp ce scăderi de preţuri s-au consemnat la ouă, citrice şi zahăr.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile la cartofi au urcat în mai cu 11,36%, faţă de luna anterioară şi cu 18,56% faţă de decembrie 2017, cel al categoriei 'alte legume şi conserve de legume' cu 7,13%, respectiv 17,47%, iar în cazul fructelor proaspete creşterea de preţuri a fost de 3,92% faţă de aprilie şi de 18,37% raportat la finalul anului trecut.

Categoria de produse 'legume şi conserve de legume' a consemnat o majorare de preţuri cu 5,78% în luna mai faţă de aprilie şi de 13,74% faţă de decembrie 2017, iar cea a 'fructelor şi conservelor din fructe' a înregistrat un recul de 0,17% în mai, însă a crescut faţă de decembrie cu 12,13%.