In acest context, el a atras atentia asupra faptului ca o crestere economica bazata pe consum nu poate fi sustenabila fara ajustari structurale si revigorarea investitiilor in sectorul public.

"In 2016, Romania va fi pe podiumul cresterii economice din Europa, cu un ritm de crestere de peste 4%, insa in conditiile unui foarte consistent avans al consumului, care, pe primele luni din 2016, s-a majorat cu circa 20% fata de perioada similara din 2015. In urmatorii ani, pentru Romania este foarte importanta competitivitatea externa. In prezent, exporturile romanesti depasesc 40% din PIB ceea ce ne plaseaza undeva la media europeana, insa ritmul de crestere al exporturilor s-a injumatatit. In acelasi timp, pe fondul cresterii consumului, importurile cresc in ritm accelerat, dublu fata de cel al exporturilor, ceea ce ar putea adanci presiunile asociate deficitului comercial", a explicat, marti, Marinescu, intr-o dezbatere organizata de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit acestuia, pentru a fi sustenabila, cresterea consumului trebuie sa se bazeze pe progrese durabile in contul productivitatii si al veniturilor.

"Nu trebuie sa ne multumim doar cu aceasta latura cantitativa a cresterii economice, ci trebuie sa acordam o atentie aparte si laturii calitative, adica ajustarilor structurale care sa aduca imbunatatirea productivitatii si o crestere durabila, sanatoasa", a adaugat consilierul prezidential.

In acest context, oficialul considera esentiala revigorarea investitiilor, in special a celor publice, avand in vedere ca in timp ce investitiile private dau semne de revenire, se adanceste penuria investitiilor publice.

"De aceea se impune cu prioritate imbunatatirea capacitatii administrative a statului, esentiala in special pentru implementarea proiectelor majore de infrastructura", a subliniat Cosmin Marinescu.

Totodata, consilierul presedintelui a atras atentia asupra derapajelor pe care Romania le inregistreaza de la consolidarea fiscala.

"Consolidarea fiscala din perioada post-criza a fost recent reversata. Deficitul bugetar a inregistrat, din pacate, o deviatie semnificativa. In 2016, deficitul este foarte aproape de limita de 3%. Nici chiar un acord cu Troica nu a fost suficient pentru a preveni aceasta deviatie fiscala. Romania este, din pacate, una din tarile UE care reverseaza trendul de consolidare fiscala in perioada post-criza. In perioada 2015 - 2017, abaterea deficitului bugetar pare a fi una dintre cele mai consistente", a explicat Marinescu.

In opinia lui, aceasta evolutie este, o data in plus, confirmarea faptului ca, fara o puternica vointa politica si guvernamentala, consolidarea fiscala nu poate rezista peste ciclurile electorale.

"Practic, deficitele sunt un soi de nota de plata prin care guvernele transfera in viitor costul real al beneficiilor prezente. Asa se explica, de exemplu, tentatia pentru deficite care, in UE, a generat binecunoscuta criza a datoriilor suverane", a adaugat consilierul.

In acest context, el considera ca Romania are nevoie de o viziune economica sanatoasa, pe termen lung, dublata de responsabilitatea decidentilor de politici economice.