Potrivit analistilor de la ING, presedintele nou-ales al grupului, Georges Plassat va trebui sa anunte masuri radicale, odata cu anuntarea rezultatelor financiare ale grupului la jumatate de an.

Pietele emergente nu au adus rezultatele preconizate de fostul CEO Lars Olofsson, iar planul acestuia de a resuscita hypermarketurile Carrefour, care erau intr-o vreme mandria companiei, dar care acum au ajuns sa fie calcaiul lui Ahile, a dat gres.

Plassat, care va prelua conducerea companiei in iulie, va trebui sa anunte, in prima sa iesire, masuri drastice, iar ING concluzioneaza ca grupul s-ar putea retrage de pe urmatoarele piete: Argentina (658 de magazine), Belgia (632), Grecia (897), Italia (1.302), Malaezia (39), Polonia (335), Romania (78), Taiwan (63) si Turcia (1.138). Nici in Brazilia si China, care, potrivit raportului, sunt cele mai bune piete ale Carrefour, lucrurile nu merg bine.

Stirea cu retragerea Carrefour ar putea sa-i faca fericiti pe principalii sai rivali, in special grupul olandez Ahold, care a anuntat saptamana trecuta ca are “ambitii mari” in ceea ce priveste extinderea pe piata interna, dar si pe plan international. Astfel, Ahold ar putea prelua activitatile Carrefour in Belgia, in timp ce lantul belgian Delhaize este interesat de Turcia, singura tara din Balcani, alaturi de Macedonia, in care nu este prezent.

Contactati de incont.ro, reprezentantii Carrefour Romania nu au comentat informatia.

Carrefour in Romania

Potrivit site-ului oficial, Carrefour a intrat in Romania in 2001, iar pana in prezent a deschis 25 de hipermarketuri, 50 de supermarketuri Carrefour Market si 3 magazine de proximitate, de tip franciza, Carrefour Express Angst. Lantul francez are 8.400 de angajati in Romania.

Grupul Carrefour este cel mai mare distribuitor european si cel de-al doilea la nivel mondial, avand 9.500 de magazine in 32 de tari si peste 471.000 de angajati.

Profitul Carrefour a scazut cu 14% anul trecut

Potrivit Reuters, profitul net al Carrefour, cel mai mare retailer din Europa, a scazut cu 14,3% anul trecut, de la 433 milioane de euro la 371 milioane de euro, iar grupul francez a redus dividendele si cheltuielile cu investitiile, amanand totodata planul de restructurare a diviziei de hipermarketuri. Retailerul se asteapta la un nou an in care consumatorii sa limiteze cheltuielile.

Carrefour l-a numit in postul de director general pe Georges Plassat, seful retailerului francez Vivarte, cu efect incepand din 18 iunie 2012. Decizia va permite grupului, al doilea mare retailer la nivel mondial, dupa Wal-Mart, sa se concentreze asupra unui plan imediat de reducere de preturi pentru a atrage inapoi cumparatorii.

Carrefour a explicat declinul profitului operational prin "climatul dur din timpul anului trecut, mai ales in sudul Europei, si de rezultatele sub asteptari ale hipermarketurilor franceze".

In schimb, vanzarile Carrefour in Romania au crescut anul trecut cu 4,8%, la 1,184 miliarde euro (inclusiv TVA), datorita extinderii retelei de magazine, potrivit datelor prezentate in ianuarie de retailer. La nivel mondial, vanzarile Carrefour au stagnat la aproximativ 24 miliarde euro in 2011.

Citeste si: