Enache Jiru si-a inceput cariera la Banca Nationala a Romaniei, unde a lucrat la Departamentul de administrare a rezervelor internationale, iar din 1998 a alternat intre functii publice si pozitii de conducere in mediul privat.

El a fost vicepresedinte la CEC Bank, in 2000-2001, si presedinte al bancii, in intervalul cuprins intre toamna anului 2004-martie 2005. Jiru a ocupat pozitia de secretar de stat in Ministerul Finantelor, in 2001-2004 si din iulie 2012, cu atributii legate de coordonarea Trezoreriei statului.

Pentru CEC Bank va fi propusa o conducere dualista, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere si Directorat.

Ponta a avut anterior, la Guvern, o intalnire cu fostul ministru al Finantelor Daniel Chitoiu. Luni dimineata, premierul Victor Ponta declara ca nu numeste el personal conducerea CEC, aratand ca el aproba o procedura initiata de fostul ministru Daniel Chitoiu.

"Nu am discutat cu domnhul Ghetea. Eu nu pot si nici nu doresc sa incalc legea, eu nu demit sau numesc persoane in functie. Eu aprob o procedura pe care domnul Chitoiu a initiat-o, aceea a conducerii duale in cadrul CEC, asa cum exista si in alte banci si in alte societati, dupa care reprezentantii in AGA si in CA vor desemna conducerea", a spus Ponta.

El a precizat ca numirile in AGA si CA sunt facute de ministrul de Finante.

"Deci, nu eu personal numesc conducerea, evident ministrul de Finante face numirile in AGA si mai departe in CA", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca, in calitate de ministru interimar de Finante, va semna decizia de eliberare a lui Radu Ghetea din functia de sef al CEC, precizand ca proiectul de ordin a fost deja pregatit de fostul ministru Chitoiu, iar schimbarea va fi efectuata cel mai probabil luni.