"Cerem foarte ferm demisia domnului Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, pentru că a falsificat datele privind deficitul bugetar şi a făcut lucrul acesta sabotând economia naţională. Până acum lucrurile acestea s-au văzut prin anumite cifre care au fost făcute publice asupra plăţii pensiilor şi asupra bunurilor şi serviciilor, de exemplu, care creşteau foarte puternic în ianuarie, dar acum avem şi cifrele privind rambursările de TVA, deci banii economiei private pe care statul român trebuia să îi dea înapoi", a declarat deputatul Claudiu Năsui, într-o conferinţă de presă, organizată la Parlament.

El a prezentat un grafic al rambursărilor de TVA.

"Vedem că în ultimele luni rambursările de TVA au scăzut foarte puternic. Media rambursărilor de TVA este pe la 1,4 miliarde lunar, media în ultimele luni a scăzut subit la 0,9 miliarde, doar ca să crească apoi foarte puternic. Chiar în luna noiembrie 2018 deficitul bugetar al României a explodat (...) şi atunci o decizie a fost luată la nivelul Ministerului de Finanţe, să se stopeze rambursările de TVA şi practic să introducă şi mai multă durere şi greutăţi în economia reală, pentru că companiile care se aşteptau să îşi primească înapoi banii pe TVA nu i-au mai primit decât abia în luna februarie. Lucrul acesta (...) s-a întâmplat ca să reuşim să ne încadrăm în ţinta de 3% de TVA pe care de facto noi nu o mai respectăm. Dacă o respectam, nu trebuia să se recurgă la aceste măsluiri contabile pentru a ne integra în acel deficit. (...) Practic, în noiembrie, decembrie şi ianuarie statul român a pus piciorul pe frână, nu a mai rambursat TVA şi ce vedem apoi în lunile februarie şi martie este că au dat drumul din nou pentru că pur şi simplu nervozitatea din economie creştea, foarte multe companii nu îşi luau banii înapoi pe care i-au cerut şi care erau banii lor", a spus Năsui, potrivit Agerpres.

Deputatul USR susţine că efectele unei astfel de măsuri pot duce la un risc de ţară sporit.

"Faptul că legislaţia care este în vigoare nu se respectă este o greşeală administrativă. Este ceva premeditat. Practic creşte enorm riscul de ţară, nu mai poţi să ai predictibilitate în planul de afaceri pe care ţi-l construieşti. Firme pleacă din România sau acceptă să rămână pentru profituri mult mai groase care să justifice prezenţa în România, în ciuda riscului de ţară", a explicat Năsui.

Și senatorul PNL Florin Cîţu cerea, în februarie, constituire a unei comisii de anchetă privind execuţia bugetară pe 2018, susţinând că aceste date au fost "măsluite".

"Anunţ astăzi că am depus la Biroul permanent al Senatului o cerere de constituire a unei comisii de anchetă pentru execuţia bugetară din 2018 pentru că măsluirea datelor din execuţia bugetară pe 2018 reprezintă, din punctul nostru de vedere, cauza principală de amânarea aprobării bugetului pe 2019. (...) Această comisie de anchetă se va uita la execuţia bugetară pe 2018, în special la capitolul venituri nefiscale şi venituri din fonduri europene (...) În acelaşi timp, comisia de anchetă se va uita şi la cele 2 rectificări bugetare din 2018", afirma Cîţu, în februarie.

El a spus că, pentru 2019, "este clar că bugetul nu ţine cont de contextul economic şi este foarte ciudat cum Comisia Naţională de Prognoză nu face estimări bazându-se pe ce s-a întâmplat în 2018".

"Este un buget mincinos şi aş merge mai departe şi aş spune că este un buget care manipulează", a spus Cîţu.

Senatorul a adăugat că veniturile sunt supraestimate. "Cerem transparenţă şi realism pentru că nimeni nu are de câştigat din umflarea cifrelor până la urmă toţi vom plăti nota de plată atunci când economia va încetini şi vom vedea că aceste cifre sunt nerealiste", a adăugat Cîţu.