Aceeasi decizie a fost luata practic de toate guvernele ultimilor 6 ani, pentru a nu pune in dificultate bugetul. Se renunta pentru o vreme la plata orelor suplimentare si la acordarea tichetelor de vacanta pentru bugetari. Pe de alta parte, amanarile de taxe, cerute de Liviu Dragnea, nu au fost luate in discutie.

Documentul emis miercuri de Guvern cuprinde aceleasi prevederi ca ordonanta 57 din 9 decembrie anul trecut si ca Ordonanta 83 din 2014.

De la an la an, practic, Guvernele sunt nevoite sa ia aceste masuri tehnice si sa amane o serie de cheltuieli care sunt in vigoare, dar care, daca s-ar pune in practica, ar "ingenunchea" bugetul.

Toate aceste masuri ar duce la un deficit de 9,7% - o cifra uriasa, fata de 3% cat e limita maxima impusa prin tratatele semnate cu Uniunea Europeana.

Astfel si cabinetul Ciolos amana pentru inca un an cresterea contributiei la pilonul II de pensii private obligatorii, pe care fiecare dintre noi o viram lunar. Ar fi trebui sa fie 6% anul acesta si va creste doar la 5,5%, dupa ce anul trecut a fost 5,1.

Ordonanta amana si acordarea ajutorului de 500 de euro pentru fiecare copil nascut, acordat prin legea Educatiei din 2011 si care niciodata nu s-a pus in practica.

De asemenea, pentru bugetari, nu se platesc nici tichetele cadou, cele de masa si pentru cresa, plus cele de vacanta si nu se vor plati orele suplimentare. In schimb, acestea se vor compensa cu timp liber, asa cum se intampla din 2010 incoace.

Alte amanari ar fi cele care eliminau suprataxarea companiilor romanesti din energie.

In privinta salariilor, actul prevede pastrarea lor la nivelul lunii decembrie 2016. Asta inseamna ca viitorul Guvern poate decide politica salariala pe care o doreste incepand cu 1 ianuarie 2017, actualul executiv lasand lefurile cu toate majorarile adoptate anul acesta.

Toate acestea il vor ajuta pe viitorul premier sa aiba o stabilitate bugetara mai mare. Analistii spun insa programul de guvernare PSD este extrem de ambitios si aproape imposibil de aplicat avand in vedere resursele bugetare si numarul urias de promisiuni.

Tocmai de aceea, Liviu Dragnea i-a cerut lui Dacian Ciolos sa amane aplicare unor taieri de taxe, cum ar fi si scaderea TVA la 19 %. Este mult prea tarziu insa pentru modificarea Codului Fiscal.

Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Nu taiem nimic"

"Incep prin a va spune foarte clar ca nu se taie nimic. Nu se taie salarii, sporuri, nimic. Acest guvern nu taie salarii, nu taie lucruri de salarizarea in zona publica. Astazi, in ordonanta guvernamentala stabilita, am placerea sa anunt ca in 2017, punctul de pensie se majoreaza cu 5.25%. Va fi 917,5 lei, fata de 871,7 lei, si pe aceasta cale eliminam orice fel de dubii cu privire la intentiile acestui guvern cu privire la sistemul de pensii. Si pensiile militare de stat vor creste cu acelasi procent.", a declarat, miercuri seara, ministrul Muncii.

Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice: "Viitorul guvern isi va aplica politica asa cum considera. Nu taiem salarii, nu inghetam drepturile salariale. E vorba de prorograrea unor acte normative aprobate in anii trecuti, in general inainte de criza. Ele au fost amanate in fiecare an, odata cu Legea Bugetului. In acest an, pentru ca bugetul ar putea sa vina in ianuarie, luam aceasta masura de a amana implementarea masurilor aferente. Practic,lasam posibilitatea viitorului guvern sa isi aplice politicicel cum considera de cuviinta. Nu prorogam Codul Fiscal, se va aplica asa cum e prevazut din ianuarie 2017."