In prezent, cota standard de TVA de 24% se aplica tuturor operatiunilor impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse. In domeniul alimentelor, exceptia se aplica pentru livrarea sortimentelor de paine si a altor specialitati de panificatie, a anumitor tipuri de faina de grau, cota de impozitare fiind de 9%.

Potrivit proiectului, in cazul acestor produse, cota redusa de 9% se va aplica de catre agentii economici producatori, importatori si de catre cei care le comerercializeaza, potrivit Mediafax.

Printre initiatorii propunerii legislative se numara Marian Avram, Petre Daea, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Florin Iordache, Manuela Mitrea, Mircea-Titus Delureanu, Ninel Peia (PSD), Gheorghe Emacu, Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu (UNPR), Bogdan Ciuca (PC).

Semnatarii proiectului mentioneaza, in expunerea de motive, ca o astfel de masura va determina “ascensiuni calitative si cantitative in ceea ce priveste consumul alimentelor autohtone incluse in aceste categorii”.

Acestia sustin ca scaderea veniturilor bugetare determinate de diminuarea cotei standard de TVA ar putea fi compensata de cresterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operata modificarea.

Initiatorii mai arata, citand un raport INS, ca in anul 2012 consumul mediu annual pe cap de locuitor a fost de 66,9 kg. pentru fructe proaspete, 142,5 kg. pentru legume proaspete si 226,9. pentru lapte si produse din lapte.

Acest proiect urmeaza sa fie dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata.