Scapa de plata si cei care au realizat venituri de cativa lei din dividende sau dobanzi bancare, pentru care ar fi trebuit sa achite contributii sociale de 468 de lei pe an.

Desi a retrimis la Parlament Codul Fiscal, presedintele a promulgat Codul de Procedura Fiscala, care contine doar regulile pentru aplicarea taxelor si impozitelor, nu si valoarea  acestora.

Codul de procedura fiscala a fost aprobat de Senat la 28 aprilie si de Camera Deputatilor la 24 iunie, dupa ce in martie a fost adoptat de Guvern. 

Consilierul prezidential Cosmin Marinescu a declarat ca unul dintre argumentele pentru care seful statului a respins Codul Fiscal este faptul ca acesta nu are acordul FMI si al Comisiei Europene si vine in contradictie cu Strategia fiscal-bugetara si Programul de convergenta. 

El a aratat ca, desi de la nivel guvernamental este confirmata necesitatea unor masuri care sa acopere abaterea de la tinta de deficit, acestea nu au fost, insa, prezentate si nu a fost facut cunoscut niciun plan privind reducerea cheltuielilor bugetare.

Coalitia de guvernare urmeaza sa organizeze o sesiune extraordinara pentru rediscutarea acestui document.