Parlamentul urma să se reunească în şedinţă comună, de la ora 16,00, pentru învestirea Guvernului propus de premierul desemnat, Florin Cîţu. În consecință, ședinţa Parlamentului privind învestirea Guvernului a fost suspendată.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că a primit o adresă din partea premierului desemnat că îşi depune mandatul. "În aceste condiţii, suspend şedinţa. (...) Este posibil ca sâmbătă sau duminică să avem audieri de miniştri propuşi", a precizat Ciolacu.

În urma situației create, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat ca va chema, vinery, partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări în vederea desemnării noului premier.

"Am decis convocarea consultărilor cu partidele parlamentare pentru mâine, ora 13,00. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Cîţu: Pentru a avea succes în alegeri, preşedintele partidului trebuie să fie şi premier

Florin Cîţu spune că și-a depus mandatul deoarece "crede cu tărie" că, pentru a avea succes în alegeri, preşedintele partidului trebuie să fie şi premier, adăugând că a ţinut cont în hotărârea sa şi de "contextul" prin care trece România.

"Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Preşedintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid şi înţeleg să fiu alături de partid şi de Preşedintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Preşedintele partidului trebuie să fie şi Prim-Ministru. Decizia Preşedintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcţia de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluţie agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi. Cu responsabilitate, transparenţă şi profesionalism am luat această decizie", a scris Cîțu, pe Facebook.

El a adăugat că a reflectat mult "în ultimul timp", ţinând cont de "evoluţia situaţiei" prin care trece ţara noastră. "Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluţia situaţiei prin care trece România astăzi. Rămân la finanţe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează", a mai scris Cîţu.

PSD: "Cel mai bun lucru pentru români"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a declarat, joi, după ce Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat, că este "cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru români".

"Eu nu funcţionez pe anunţuri, voi aştepta, am auzit şi eu ştirea, a anunţat Administraţia (n.r. Prezidenţială), presupun că e un lucru serios, e cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru români. Ce vă promit ca preşedinte al Camerei, vom urgenta toate audierile pentru învestirea unui nou Guvern", a afirmat Ciolacu, întrebat dacă PSD va merge la consultări cu nume de premier.

"Nu ştiu, vom vedea, staţi să vină hârtia", a adăugat Ciolacu.

ALDE: “O bătaie de joc la adresa tuturor românilor"

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a calificat gestul premierului desemnat Florin Cîţu de a-şi depune mandatul drept "o desconsiderare la adresa instituţiei Parlamentului" şi "o bătaie de joc la adresa tuturor românilor".

"Este literalmente o desconsiderare a instituţiei Parlamentului, o bătaie de joc la adresa Parlamentului şi la adresa tuturor românilor. Asistăm la o mascaradă fără de sfârşit", a afirmat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, decizia lui Florin Cîţu de a-şi depune mandatul reprezintă "un comportament iresponsabil".

"Este un comportament iresponsabil, un fel de golănie, similar cu jocul alba-neagra. (...) E o ruşine pentru PNL, e o ruşine pentru România", a adăugat liderul ALDE.

USR: “Ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, o şaradă"

Uniunea Salvaţi România apreciază că depunerea mandatului de către premierul desemnat, Florin Cîţu, reprezintă o dovadă a faptului că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni a fost o şaradă.

"Premierul desemnat Florin Cîţu şi-a depus mandatul cu o oră înainte de vot! Este dovada că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni a fost o şaradă", a scris USR pe Facebook.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat, joi, că gestul premierului desemnat Florin Cîţu de a-şi depune mandatul este unul "de mare responsabilitate", precizând că acesta s-a consultat cu colegii din partid înainte să facă acest pas.

Anterior, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, Cătălin Drulă, reitera că parlamentarii Uniunii vor vota în favoarea Guvernului Cîţu, cu votul la vedere. El aprecia că preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, au evitat în aceste zile să dea un "semnal corect" pe tema învestirii.