Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca a trecut in revista, in intalnirea cu Cancelarul Germaniei, evolutia relatiilor bilaterale, din punct de vedere economic, cultural si politic, dintre cele doua tari.

Germania nu este doar principalul partener economic al Romaniei, dar si unul dintre cei mai importanti parteneri de dialog in interiorul Uniunii Europene, dar si pe scena internationala”, a spus Iohannis, mentionand faptul ca, in sfera economica, a evaluat cu satisfactie evolutia schimburilor dintre cele doua tari, care isi mentin tendinta ascendenta.

Presedintele Romaniei a spus ca s-a apreciat, de asemenea, prezenta in Romania a unor investitori importanti, tara noastra avand interes pentru atragerea unui numar si mai mare de companii germane.

Seful statului a mai afirmat ca, din discutie a reiesit ca exista inca un potential insemnat de dezvoltare intre Romania si Germania, prin ”sporirea investitiilor si cresterea volumului schimburilor comerciale”.

Am evocat diversitatea oportunitatilor de dezvoltare sectoriala, a intereselor comune si a proiectelor de partaneriat. Avem un interes deosebit ca Germania sa ne fie partener in identificarea acelor nise de dezvoltare care pot genera avantaje competitive si care pot individualiza Romania in peisajul economiei europene a anilor 2020. Atat doamna Cancelar Federal cat si eu am subliniat importanta puntii de legatura creata in mod natural intre comunitatile germane din Romania si de comunitatile romane din Germania. Le consideram un factor de consolidare a cooperarii romano-germane si un model de abordare in adevarat spirit european”, a mai precizat presedintele Romaniei.

Klaus Iohannis a mai afirmat ca este esentiala consolidarea Uniunii Economice si Monetare, inclusiv prin desavarsirea uniunii bancare.

Iohannis: “Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii privind intrarea in spatiul Schengen”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, in cadrul declaratiei comune sustinuta la Berlin, cu Cancelarul Angela Merkel, ca Romania conteaza pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii care sa permita avansarea spre realizarea obiectivului aderarii la spatiul Schengen.

Presedintele Iohannis a declarat ca, in cadrul discutiei cu Cancelarul Angela Merkel, a fost abordat si subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

”Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii care sa permita avansarea spre realizarea acestui obiectiv”, a precizat Iohannis.

Seful statului a mentionat ca exista argumente convingatoare pentru eliminarea ultimelor rezerve, privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dand ca exemplu ultimul Raport MCV al Comisiei Europene si contributia demonstrata a Romaniei de asigurare a securitatii in regiune.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca nu poate promite, dar a remarcat ultimele rapoarte pozitive MCV pentru tara noastra, subliniind ca vor fi discutati pasii urmatori in acest sens.

Intrebata, in cadrul conferintei de presa comune sustinuta cu presedintele Klaus Iohannis, daca considera ca o decizie privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen poate fi luata pana la sfarsitul acestui an, tinand cont si de rezultatele pozitive inregistrate in ultimul raport MCV, cancelarul Angela Merkel a declarat: “Ultimele rapoarte au fost pozitive si consideram ca reformele vor fi implementate in continuare cu consecventa si vom discuta despre pasii urmatori. Nu pot sa promit acum”.

Cancelarul federal Angela Merkel a mai precizat ca intelege faptul ca Romania asteapta un raspuns pe acest subiect.

Presedintele Klaus Iohannnis si-a inceput, joi, vizita oficiala in Germania, printr-o intrevedere tete-a-tete cu omologul german, Joachim Gauck, la Palatul Bellevue, in cadrul careia s-a discutat sustinerea reciproca a Romaniei si Germaniei in cadrul Uniunii Europene.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a fost primit, in jurul pranzului, de presedintele german, Joachim Gauck, la Palatul Bellevue, resedinta oficiala, in debutul primei vizitei oficiale pe care seful statului o face in Germania, de la preluarea mandatului.

Dupa intonarea inmurilor de stat si raportul comandantului Garzii, presedintele Iohannis s-a intalnit cu un grup de elevi de la Scoala Kepler din cartierul berlinez Neukölln, o institutie de invatamant cunoscuta pentru programele de integrare pentru copii din mediul migrational.

Printre temele abordate in cadrul intalnirii se afla, potrivit Administratiei Prezidentiale, sustinerea reciproca a Romaniei si Germaniei in cadrul Uniunii Europene, preocuparea fata de stabilitate si securitate in actualul context geopolitic, rolul minoritatilor de sasi si svabi din Romania si, respectiv, de romani din Germania, in pastrarea traditiilor si a valorilor culturale comune, cat si copatronajul celor doi presedinti pentru Fundatia bisericilor fortificate sasesti din Transilvania.

Vizita presedintelui Iohannis se va incheia cu o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Germania. La intalnirea de la Ambasada Romaniei la Berlin va participa si sotia presedintelui, Carmen Iohannis.