Iohannis a aratat ca Romania sustine crearea unei Uniuni a energiei, bazata pe cele cinci dimensiuni propuse de Comisia Europeana: securitate energetica, piata interna a energiei, eficienta energetica, protectia mediului precum si cercetarea, inovarea si competitivitatea in domeniu.

El a mai spus ca, in evaluarea Romaniei, crearea Uniunii energiei va duce avantaje importante pentru statele membre.

”Prioritatile care trebuie avute in vedere sunt crearea pietei interne in domeniul energiei, valorificarea mai eficienta a resurselor energetice indigene, diversificarea surselor si rutelor de energie, dezvoltarea infrastructurii care sa permita o mai buna conectare intre statele membre ale UE”, a spus seful statului, citat de Mediafax.

Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat ca, in cadrul discutiilor legate de semestrul european, la Bruxelles va avea loc un schimb de opinii cu privire la situatia si perspectivele economice ale Uniunii Europene, urmand a se conveni asupra ”liniilor directoare integrate, pentru politicile ecomice si pentru ocuparea fortei de munca, finalizandu-se, astfel, primul semestru european, 2015.

Va fi analizat stadiul actual al negocierilor privind incheierea Parteneriatului transatlantic intre UE si SUA. Romania sustine finalizarea cu succes a negocierilor, cat mai curand posibil”, a aratat seful statului.

Relatiile externe vor fi un alt subiect pe agenda Consiliului European de primavara, Klaus Iohannis afirmand ca vor fi dezbateri, in perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din luna mai a acestui an.

”In opinia noastra, viitorul Summit trebuie sa fie un moment important pentru consolidarea relatiei UE cu statele partenere, in special cu cele care au avansat in procesul de apropiere de Uniunea Europeana, Ucraina, Republica Moldova si Georgia”, a precizat presedintele Romaniei.

Iohannis a mai aratat ca se va discuta si situatia din Ucraina, cu accent pe modul in care Acordul Minsk 2 este implementat, urmand a fi analizata si relatia Uniunii Europene cu Federatia Rusa.

Presedintele Klaus Iohannis se va afla, joi si vineri, la Bruxelles, pentru a participa la lucrarile Consiliului European de Primavara si la Summit-ul PPE. Seful statului merge la Bruxelles cu sotia sa, Carmen Iohannis.

Din delegatia oficiala fac parte consilierii prezidentiali Leonard Orban, Lazar Comanescu si Cosmin Marinescu.

Potrivit programului, seful statului urmeaza sa participe, joi, de la ora 14.15 (ora Romaniei), la Academia Regala a Belgiei, la Summit-ul Partidului Popular European, iar de la ora 17.00 (ora Romaniei), la sediul Consiliului European, la reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European.

La ora 17.45 urmeaza sa inceapa prima sesiune de lucru a Consiliului European, iar de la ora 20.00 este prevazut dineul de lucru separat al sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene. Vineri, presedintele Iohannis va participa, de la ora 11.00 (ora Romaniei), la a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

Energia si afacerile externe, principalele subiecte pe agenda summitului UE

Liderii europeni, reuniti joi si vineri, la Bruxelles in cadrul summitului UE vor discuta despre energie, economie, dar si afaceri externe, intre care situatia din Ucraina si cea din Libia, potrivit EUObserver.

Energia, afacerile externe si economia se vor afla pe agenda oficiala a liderilor europeni la summitul de joi si vineri de la Bruxelles, dar Grecia va fi "elefantul din camera", potrivit unui diplomat dintr-o tara care nu este membra a zonei euro. O intalnire cruciala va avea loc insa intre premierul grec, Alexis Tsipras, si cativa lideri europeni influenti.

Tsipras se va intalni joi seara cu cancelarul german Angela Merkel, cu presedintele francez Francois Hollande si cu presedintii Consiliului European, Comisiei si Bancii Centrale Europene - Donald Tusk, Jean-Claude Juncker si Mario Draghi. Presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va participa de asemenea la reuniune.

Principala tema a summitului este insa Uniunea Energetica, initiativa lansata de Tusk in perioada in care era prim-ministru al Poloniei. Liderii europeni vor sustine un plan dezvaluit de CE in februarie, care are cinci elemente: eficienta energetica, piete integrate, decarbonizarea economiei, cercetare si inovatie, securitate energetica.

In plus, Tusk a adaugat un alt subiect de discutie si anume transparenta contractelor energetice. Obiectivul este impiedicarea statelor membre de a semna acorduri care contravin normelor UE si vizeaza in special gigantul Gazprom, care a semnat cateva acorduri anti-UE cu state membre in ultimii ani.

Liderii europeni vor discuta si despre Ucraina, examinand situatia dupa tratatul Minsk 2 din februarie. La acest summit nu ar urma insa sa fie decise noi sanctiuni impotriva Rusiei. In schimb, liderii europeni ar urma sa sustina recomandarea franco-germana de conditionare a ridicarii sanctiunilor actuale de implementarea deplina a acordului Minsk 2, inclusiv monitorizarea de catre OSCE a granitei dintre Ucraina si Rusia.

In timp ce tari precum Marea Britanie sau statele baltice vor ca Rusia sa fie amenintata cu noi masuri, recomandarea va asigura o sustinere a politicii europene de catre tarile mai prietenoase fata de Moscova, precum Austria, Ungaria sau Grecia. "Nu vad nicio fractura intre cei 28" de membri, a declarat un alt diplomat UE.

Rusia va fi, de asemenea, in centrul unei discutii a ceea ce diplomatii numesc "o campanie sofisticata si sistematica de dezinformare". "Trebuie sa recunoastem amploarea acesteia si sa discutam despre cum sa o contracaram", a declarat diplomatul citat.

Inaltului reprezentant UE pentru Politica Externa, Federica Mogherini, i se va cere sa pregateasca pentru iunie "un plan de actiune privind comunicarea strategica si sprijinul pentru libertatea presei", desi consiliul a subliniat oficial ca "responsabilitatea de a se adresa dezinformarii este si va ramane in mainile tarilor membre".

Situatia din Libia, unde instabilitatea politica a agravat problemele legate de terorism si emigrarea ilegala catre Europa, va fi, de asemenea, pe agenda summitului. Liderii europeni isi vor exprima sprijinul fata de eforturile ONU de a negocia un acord intre partile libiene pentru crearea unui Guvern de uniune nationala.

Dupa o discutie pe tema situatiei economice din Europa, cei 28 de lideri europeni isi vor reconfirma angajamentul de a incheia negocierile pentru un acord transatlantic pana la sfarsitul anului. Ei vor discuta cum sa gestioneze neincrederea opiniei publice europene in negocierile dintre UE si SUA.