Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

„Am avut astăzi (n.r – marți) o întâlnire excelentă cu Donald Trump. Am discutat cu președintele Trump în mod pragmatic și deschis despre căile de aprofundare și extindere a parteneriatului strategic, care are un potențial deosebit.
Personal, voi continua să fiu implicat pentru dezvoltarea parteneriatului. Președintele Trump a apreciat sprijinul puternic pe care românii îl dau Statelor Unite.

Relația transatlantică este vitală, mai ales acum, când România a încheiat cu succes președinția Consiliului UE. Pe parcursul mandatului, am avut ocazia de a ne coordona cu SUA pe dosare ce țin de relația translatantică.
Am adoptat împreună o declarație comună – este prima dată când am făcut acest pas. Declarația e un document foarte important pentru progresul parteneriatului SUA – România. E esențială dezvoltarea în toate domeniile sale: politic, de securitate, energie – inclusiv cea nucleară. 

Președintele Trump a exprimat o deosebită apreciere că România a fost prima care și-a asumat alocarea a 2% din PIB pentru Apărare. Mi-a mulțumit pentru prezența deosebită românească în Afganistan – suntem al cincilea contributor.
Am arătat importanța creșterii prezenței americane în România. Am abordat subiecte de interes comun, precum securitatea la Marea Neagră și coeziunea pe Flancul Estic.

În ceea ce privește relația economică bilaterală, trebuie făcut mai mult. De altfel, cu ocazia vizitei a fost semnat un memorandum de înțelegere privind tehnologia 5G, pentru asigurarea securității, dar și a prosperității naționale.
Am remarcat reiterarea sprijinului clar pentru eforturile mele pentru apărarea statului de drept și a luptei anticorupție din România. L-am asigurat că voi continua să susțin ferm acest obiectiv.

L-am asigurat că România va rămâne un partener de încredere, la nivel european și global. Pot spune că a fost o întâlnire foarte bună, întâlnire desfășurată într-o atmosferă foarte deschisă, pozitivă.”

Iohannis a răspuns și mai multor întrebări venite de la jurnaliști:

Reporter: „S-au făcut pași concreți în privința eliminării vizelor?”
Klaus Iohannis: „Președintele Trump e foarte interesat de această tematică.”
Reporter: „Referitor la OUG 114 și Legea offshore, sunt nemuțumiri?”
Iohannis: „Există această preocupre și ea a fost adusă în discuție într-o notă optimistă. Președintele Trump și ceilalți prezenți au exprimat așteptarea ca această legislație să fie ameliorată.”
Reporter: „Există informații că Exxon s-ar retrage din proiectul Mării Negre din cauza OUG 114 și a Legii offshore?”
Iohannis: „Nu vreau să fac speculații, însă chestiunea a fost adusă în discuție și cred că vom primi clarificări în perioada următoare.”
Reporter: Despre întărirea efectivului american în România?
Iohannis: „Am abordat și am arătat disponibilitatea de a găzdui contingente mai mari americane.”
Reporter, despre tehnologia 5G:Vom vede tehnologia americană în România privind implementarea rețelei 5G?”
Iohannis: „Știți că în România se pregătește o procedură publică pentru asta și cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. E vorba de firme private. Însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci la transparență, compatibilitate cu statul de drept.”
Reporter: „Criza gazelor din Europa - a avansat președintele Trump vreo soluție?”
Iohannis: „Trump e interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră, dar și tehnologia nucleară civilă. Sperăm să se găsească soluții bune, importante.”
Reporter: „Credeți că va influența vizita dvs. în SUA rezultatul alegerilor?”
Iohannis: „Nu știu dacă va influența rezultatul alegerilor, dar cu siguranță va impulsiona parteneriatul strategic.”
Reporter: „L-ați invitat pe Donald Trump în România?”
Iohannis: „Da, a zis că i-ar plăcea să vină. Viitorul apropiat ar însemna după alegeri, după alegerile din Statele Unite.”