Membrii celor două comisii au avizat negativ noul mandat cu 18 voturi pentru şi 18 împotrivă.

Luni, marţi şi miercuri miniştrii propuşi pentru a face parte din Guvernul Orban II sunt audiaţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

Potrivit programului aprobat de Birourile reunite ale Legislativului, luni au intrat la audieri Florin Cîţu - ministrul propus al Finanţelor (ora 12.00), Costel Alexe - ministrul propus al Mediului (ora 13.00), Nicolae Ciucă - ministrul propus al Apărării Naţionale (14.00) şi Marcel Vela - ministrul propus al Afacerilor Interne (15.00).

În timpul audierii, ministrul propus al Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat că “uciderea OUG 114” şi eliminarea supraaccizei la carburanţi se numără printre obiectivele pe care că este mândru că le-a atins.

"În programul de guvernare care a fost aprobat în Parlament anul trecut au fost câteva lucruri pe care deja le-am făcut şi aş vrea să le menţionez, pentru că sunt foarte mândru că s-au rezolvat. În primul rând, Ordonanţa 114, care, deşi a trebuit să avem două încercări, până la urmă a fost ucisă prin ordonanţă de urgenţă. A fost eliminat split TVA, a fost eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă part-time şi, bineînţeles, eliminarea supraaccizei la carburanţi. Deci, câteva lucruri pe care eu sunt mândru că am reuşit să le facem în aceste trei luni de mandat", a declarat luni Florin Cîţu, la audierile din comisiile reunite de specialitate.

El a menţionat că rectificarea bugetară pentru 2019 s-a bazat pe execuţia bugetară la 10 luni. La începutul audierilor, Florin Cîţu a solicitat "să nu mai existe derapaje" în cursul audierilor.

Cîțu a dat asigurări, totodată, că banii pentru majorarea pensiilor sunt în buget, menţionând că ar fi preferat să plătească pensiile mărite de la 1 ianuarie, aşa cum s-a întâmplat cu salariile din sectorul public.

"Ministerul Finanţelor se ocupă cu alocarea bugetului şi respectarea legislaţiei în vigoare. Dacă avem legislaţie în vigoare, alocăm buget în funcţie de legislaţia în vigoare. Aplicarea Legii pensiilor, şi aici este foarte important, este unde aţi fost dumneavoastră, la Ministerul Muncii. Deci, aplicarea Legii pensiilor este la Ministerul Muncii, dar eu nu mă ascund aici de răspuns. Vreau să vă spun altceva. Trebuie să înţelegem de ce dumneavoastră nu aţi vrut să plătiţi pensiile de la 1 ianuarie. Pentru că asta este întrebarea. Eu vă spun că banii sunt în buget, aş fi plătit pensiile de la 1 ianuarie, am inclus banii în buget, sunt acolo şi pensiile trebuia plătite de la 1 ianuarie. Eu aş fi preferat să plătesc pensiile de la 1 ianuarie, să creştem pensiile de la 1 ianuarie", a spus Florin Cîţu, răspunzând unei întrebări adresate de fostul ministru al Muncii Marius Budăi, referitor la majorarea punctului de pensie în acest an.

Duminică, Florin Cîţu, anunţa, pe pagina sa de Facebook, o ”bombă” la audierea de luni.

”Bomba din audierea mea de mâine. Aflăm de ce PSD a amânat creşterea pensiilor de la 1 ianuarie pentru 1 septembrie, atât în 2019, cât şi în 2020”, a scris Florin Cîţu.

Marţi, sunt aşteptaţi în comisiile parlamentare reunite, pentru audieri, Virgil Popescu - ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (ora 9.00), Ion Ştefan - ministrul propus al Dezvoltării (10.00), Ionuţ Stroe - ministrul propus al Tineretului şi Sportului (12.00), Cătălin Predoiu - ministrul propus al Justiţiei (13.00), Monica Anisie - ministrul propus al Educaţiei (14.00), Bogdan Aurescu - ministrul propus al Afacerilor Externe (15.00) şi Bogdan Gheorghiu - ministrul propus al Culturii (ora 16.00).

În cea de a treia zi de audieri, programate de Parlament, miercuri, în comisiile reunite vor intra: Adrian Oros - ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora .,00), Victor Costache - ministrul propus al Sănătăţii (10.00), Marcel Boloş - ministrul propus al Fondurilor Europene (12.00), Violeta Alexandru - ministrul propus al Muncii (13.00) şi Lucian Bode - ministrul propus al Transporturilor (ora 15.00).

La şedinţa de Guvern din această săptămână, premierul propus Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să fie "la înălţime" la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

"Vreau să vă readuc aminte că săptămâna viitoare, luni, marţi şi miercuri, sunt programate audierile în comisii. (...) Vreau să fiţi la înălţime, avem trei luni de mandat în care am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste şi rău intenţionate PSD timp de trei ani de zile. Avem cu ce ne prezenta în faţa comisiilor, nu trebuie să vă pese de votul efectiv, că nu ne judecă parlamentarii născuţi din pixul lui Dragnea, pesedişti sau de alte culori. Acolo important e - audierile vor fi publice - să arătaţi foarte clar ce aţi găsit, ce prostii au făcut cei de dinaintea noastră, cum am reparat ce am putut repara şi, mai ales, care e viziunea noastră şi soluţiile pentru rezolvarea fiecărei probleme", a spus Ludovic Orban.

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru este audiat, în şedinţă comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.