Au votat "pentru" învestirea Cabinetului Orban 286 de deputaţi şi senatori, iar 23 au fost "împotrivă".

Au fost prezenţi 310 parlamentari, iar 309 şi-au exprimat votul.

"Numărul total de voturi valabil exprimate - 309, din care voturi pentru acordarea încrederii Guvernului - 286, voturi contra acordării încrederii Guvernului - 23; nicio abţinere. Potrivit prevederilor articolului 103, alineatul 3 din Constituţia României republicată, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, minimum 233 voturi 'pentru'. Ca urmare a faptului că, din totalul de 465 deputaţi şi senatori, 286 au votat pentru acordarea votului de încredere, se constată că este întrunită majoritatea de voturi cerute de Constituţie pentru ca Parlamentul României să acorde încredere Guvernului, programului şi listei acestuia", a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor, Dragoş Zisopol, în plenul reunit al Parlamentului.

Sâmbătă dimineaţă, cei 16 miniștri propuși de premierul desemnat au fost audiați în condiții speciale, prin videoconferință, pentru că nu pot fi prezenți în Parlament. Noul cabinet propus de Ludovic Orban are aceeași formulă ca actualul Guvern interimar.

Vineri, guvernanţii au fost testați și, cu toate că niciunul nu a fost diagnosticat cu noul coronavirus, conform procedurii, ar trebui să stea în izolare până când ancheta epidemiologică va stabili cine a intrat în contact cu Vergil Chițac, liberalul infectat.

Prim-ministrul Ludovic Orban, preşedinte al PNL, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că se va autoizola în urma confirmării infecţiei cu coronavirus în cazul senatorului liberal Vergil Chiţac, cu care s-a aflat în contact întrucât acesta a participat la şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL.

De asemenea, toţi membrii BPN al PNL şi senatorii liberali au intrat în izolare la domiciliu.