Ulterior, vor fi stabilitate şi companiile care intră în Fond, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

”Iniţial, vom crea cadrul legislativ în care să putem crea astfel de fonduri. (...) Ulterior, vom anunţa şi companiile care vor intra în acest Fond. Acest fonduri au rol în finanţarea inclusiv a start-up-urilor, a investiţiilor în industrie (...), în crearea de locuri de muncă, în dezvoltarea capitalului uman şi a pieţei de capital”, a anunţat ministrul.

Pe lista companiilor care ar urma să facă parte din Fond sunt firme precum Tarom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Romsilva, CFR Călători, CFR Marfă, aeroporturile din Bucureşti, portul Constanţa, Poşta Română sau Cupru Min, potrivit News.ro.

Teodorovici a anunţat, totodată, că a fost introdus în legislaţie ceea ce a fost stabilit în discuţiile cu Eurostat. ”A fost o serie de analize cu cei de la Eurostat. Am inclus tot ce am discutat cu dânşii. Vreau să văd cum decurg lucrurile până la finalul anului”, a spus ministrul.

Eurostat a cerut ca FSDI să fie înfiinţat ca societate cu activitate de intermediere financiară, care să respecte legislaţia Uniunii Europene (UE).

"Discutăm în şedinţă un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vom crea cadrul general privind condiţiile pe care o societate reglementată de Legea societăţilor 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată fond suveran de dezvoltare şi investiţii. Este nevoie de acest instrument financiar pentru susţinerea dezvoltări economice a României. Un astfel de model de dezvoltare, aplicat cu succes în alte ţări, aduce beneficii pe mai multe planuri prin investiţii profitabile şi susţinerea unor proiecte în domenii prioritare", declarase anterior premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei Executivului.

Premierul a adăugat că prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere "crearea unor vehicule de investiţii financiare sau intermediere financiară în acţiuni sau participaţii, în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care, pe de-o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze, să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi, în acelaşi timp, către proiecte rezonabile".

"Prin activitatea fondului vor fi susţinute domenii şi activităţi de dezvoltare cum ar fi: finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, investiţii în proiecte de infrastructură, creşterea competitivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice, pieţele de capital. Sunt proiecte de anvergură pe care le putem dezvolta împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-privat aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare", a afirmat Dăncilă.

Potrivit prim-ministrului, prin adoptarea OUG, se stabileşte cadrul general şi, apoi, printr-o Hotărâre de Guvern să fie decise "condiţiile de organizare şi funcţionare a fondurilor de dezvoltare şi investiţii care se înfiinţează pe societăţi pe acţiuni în baza Legii 31/1990".