"PSD-ul s-a comportat iresponsabil în toată această perioadă. Le-am cerut de patru luni de zile să nu mai voteze în Parlament legi populiste care aruncă în aer bugetul. Ieri au votat o astfel de lege. Cum să negociezi cu aceşti oameni? Aceşti oameni sunt toxici şi când am spus "România fără PSD", aşa ar trebui să fie. Trebuie să ţineţi mine că mandatul meu a fost acela pentru a menţine alegeri anticipate. Era un proiect pe care l-am acceptat împreună cu toţi partenerii din Opoziţie. Unii parteneri din Opoziţie cu care ar trebui să mai discutăm, care s-au răzgândit între timp", a declarat Cîţu la Parlament, înaintea şedinţei Biroului Executiv al PNL.

Întrebat dacă a fost avută în vedere şi varianta în care să preia guvernul, Florin Cîţu a spus: "Dar nu cu voturile PSD şi ALDE", scrie Agerpres.

"Pentru că am văzut de ieri până azi foarte multe opinii ale politicienilor care mă judecă. Decizia mea de ieri a fost una de a refuza categoric orice compromis cu PSD, ALDE şi Pro România. Când am văzut că Guvernul pe care l-am propus trece doar cu voturile PSD şi ALDE, doar dacă avem aceste voturi, am refuzat categoric acest compromis. De fapt sunt multe compromisuri în politică, dar eu nu pot trece peste această linie în acest moment. Gândul că m-ar fi votat Olguţa Vasilescu, Ciolacu, Iordache, Şerban Nicolae, Tăriceanu m-a făcut să iau această decizie. Eu mă lupt cu aceşti oameni de trei ani de zile. Când e vorba de PSD, ALDE, nu luăm prizonieri. Planul lor era de a trece acest Guvern şi apoi ne impuneau câte 15 secretari de stat, directori şi aşa mai departe. Cum ar fi fost ca în Parlamentul României să strige după mine Olguţa Vasilescu să-mi spună: 'Votul meu te-a făcut premier!"?. Niciodată!! România a mai avut un premier care a fost susţinut de PSD, un premier onest. Şi astăzi plăteşte pentru acest lucru", a susţinut Florin Cîţu.

El a adăugat că România este guvernată şi stabilă.

"Vă aduc aminte că în această perioadă am reuşit performanţa istorică de a mă împrumuta la dobânzi negative, când toată economia globală sare în aer. Avem buffer-ul cel mai mare în acest moment. Am luat măsuri înaintea altor ţări care le copiază de la noi. Deci România arată foarte bine, are şi premier şi are şi ministru de Finanţe. PSD s-a comportat iresponsabil în toată această perioadă. Le-am cerut să nu mai voteze legi iresponsabile în Parlament, legi populiste, care aruncă în aer bugetul. Ieri au votat o astfel de lege. Aceşti oameni sunt toxici", a mai spus Cîţu.

Joi, Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat, cu doar câteva minute înaintea începerii ședinței Parlamentului în care urma să fie votat Cabinetul Cîțu.

Într-o postare pe Facebook, ministrul de Finanțe a explicat că și-a depus mandatul deoarece "crede cu tărie" că, pentru a avea succes în alegeri, preşedintele partidului trebuie să fie şi premier, adăugând că a ţinut cont în hotărârea sa şi de "contextul" prin care trece România.

El a adăugat că a reflectat mult "în ultimul timp", ţinând cont de "evoluţia situaţiei" prin care trece ţara noastră. "Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluţia situaţiei prin care trece România astăzi. Rămân la finanţe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează", a mai scris Cîţu.