Conform surselor citate, prioritatea PSD va fi bugetul de stat - în condițiile în care România intră cu datorii în 2019, anul în care ţara va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Din 2008 şi până în prezent, astfel de situaţii - în care bugetul de stat pe anul următor nu a fost aprobat în Parlament până la finalul anului în curs - s-au mai întâlnit de câteva ori: în perioade de criză economică (2008) sau politică (anul 2009 când Guvernul Boc a fost demis prin moţiune de cenzură) şi în an electoral (2016).

Astfel, pe 21 ianuarie 2019 proiectul de buget pe 2019 ar putea intra în Parlament în Biroul Permanent, după care va urma o săptămână de amendamente, din 25 ianuarie până la 1 februarie, în comisiile de specialitate.

Liderii PSD și-au propus ca votul final să fie dat în Parlament până în data de 4 februarie.

Mai trebuie menționat faptul că în bugetul de stat pe 2019 va trebui inclus și Fondul de Investiții care a fost deja anunțat de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Guvernul a aprobat recent prin ordonanță de urgență înfiinţarea unui fond de dezvoltare şi investiţii prin care se va susţine finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi a universităţilor - bugetul acestui instrument financiar fiind de aproximativ 10 miliarde de euro.