Comisia Europeana a prezentat saptamana aceasta un pachet de propuneri legislative in domeniul telecomunicatiilor, menit sa stimuleze competitivitatea in acest sector, una dintre masuri fiind eliminarea tarifelor de roaming pana in 2016, relateaza AFP.

CE vrea ca peste 100 de operatori de telefonie mobila de pe continent sa isi consolideze pozitia si sa devina jucatori mai puternici si in afara granitelor tarii de origine.

Comisarul pentru tehnologie, Neelie Kroes, care conduce acest proiect, pregateste terenul de mai multe luni, insistand pe necesitatea de a actiona inainte de a fi prea tarziu astfel ca Europa sa ajunga in elita mondiala a economiei informationale, chiar daca sectorul telecomunicatiilor din regiune este considerat neperformant fata de tari ca Statele Unite si Coreea de Sud.

Investitia in infrastructura a scazut mult in ultimii cinci ani, in timp ce pietele in care exista mai putini operatori, cum este cazul SUA sau China, au luat avant.

Masurile prevad, printre altele, existenta unui singur organ de reglementare a industriei la nivelul Europei si reducerea sau eliminarea tarifelor de roaming si apeluri internationale, o sursa majora de profit pentru operatori pana acum.

Pachetul legislativ va avea impact dincolo de telecomunicatii, datorita interconectarii diferitelor sectoare economice, de la logistica la energie si pana la sanatate, a spus o sursa apropiata situatiei.  Comisia vrea simplificarea reglementarilor, imbunatatirea conexiunilor prin coordonarea mai buna a accesului la spectrul radioelectric pentru dezvoltarea serviciilor 4G, asigurarea accesului deschis la Internet prin impidicarea furnizorilor sa restrictioneze accesul la continut.  Dar masura emblematica a proiectului este eliminarea costului suplimentar impus de operatori clientilor pentru convorbirile, mesajele text si transferurile de date din si catre strainatate, de pe aparate mobile. 

Plafoanele impuse de CE au condus deja la scaderea puternica a tarifelor de roaming. 

Planul prevede eliminarea treptata a acestor tarife prin concurenta dintre operatori si nu printr-o interdictie.  In acest scop, Comisia va cere companiilor de telefonie sa propuna utilizatorilor "pachete" care sa le permita sa efectueze convorbiri in toata Europa fara supracosturi. Ideea este de stimulare a operatorilor care sa formeze aliante, dupa modelul companiilor aeriene, pentru realizarea de economii.  Daca un operator va continua sa impuna supracosturi, clientii vor putea sa opteze pentru o companie concurenta, daca acesta va avea o oferta mai buna.