Modificarile de conducere au efect imediat, potrivit unui comunicat transmis luni seara de Microsoft.

Compania era ingrijorata de modul in care Steven Sinofsky "se intelegea" cu ceilalti directori executivi, inclusiv cu CEO-ul Steve Ballmer, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.

Astfel, la scurt timp dupa lansarea Windows 8, Ballmer pregateste o noua echipa pentru a dezvolta urmatoarea versiune, a adaugat persoana citata.

"Este putin surprinzator sa asistam la plecare cuiva la acest nivel, responsabil de atat de multe produse, intr-un mod atat de urgent, fara o perioada de tranzitie", comenteaza Michael Gartenberg, analist la compania de cercetare de piata Gartner.

Actiunile Microsoft au inchis luni la New York in scadere cu 2,1%, insa au un avans de 8,7% de la inceputul anului.

Directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, a calificat drept "modest" modul in care compania a gestionat distributia tabletei Surface RT, potrivit unui comunicat care relateaza cateva declaratii facute de CEO intr-un interviu pentru Le Parisien. Informatiile publicate anterior in presa internationala indicau ca Ballmer ar fi afirmat pentru Le Parisien ca vanzarile tabletei ar fi fost modeste la debut.

Sinofsky lucreaza de 23 de ani la Microsoft si paraseste compania la mai putin de o luna de la lansarea Windows 8, cea mai radicala evolutie a sistemului de operare. Odata cu Windows 8 a aparut tableta Surface, primul astfel de produs lansat vreodata de compania din Redmond.

Sursa citata de Bloomberg a declarat ca momentul deciziei de a schimba echipa Windows nu are legatura cu calitatea produselor lansate recent si nici cu succesul inregistrat pe piata.

Sinofsky a petrecut 17 ani la dezvoltarea suitei de software de business Office, trecand la Windows in anul 2006. El a fost responsabil de stabilizarea diviziei Windows dupa versiunea Vista, care nu a fost bine primita pe piata. Considerat anterior un posibil succesor al lui Ballmer, Sinofsky nu a reusit sa amelioreze trendul de indepartare a consumatorilor de PC-uri, catre noi gadget-uri precum tabletele.

Veniturile diviziei Windows au fost sub estimarile analistilor in sase dintre ultimele opt trimestre consecutive, din cauza cererii scazute pentru PC-uri, in paralel cu ascensiunea dispozitivelor mobile performante cu acces la internet, precum smartphone-urile si tabletele.

Julie Larson-Green lucreaza la Microsoft din 1993 si a trecut de la divizia Office la Windows odata cu Sinofsky. Ea a condus echipa care s-a ocupat de noul design Windows 8, inlocuind aspectul traditional desktop - taskbar - buton de start cu interfata optimizata pentru touchscreen, caracteristica mai degraba tabletelor si smartphone-urilor si regasita si pe Windows Phone. Tot Larson-Green a fost responsabila si de schimbarile majore de design ale Office din ultimii ani, precum si de versiunile internationale ale Windows 8.