Apple este una dintre marile companii care s-a folosit pana acum de acest lucru ca sa isi puna la adapost 40 miliarde de dolari, pentru care nu a platit impozite.

Banii erau tinuti in subsidiare irlandeze, acele “companii fantoma”, care nu aveau o adresa fiscala declarata nicaieri in lume, de unde sa poata fi taxate. Tocmai asta a anuntat marti guvernul irlandez ca vrea sa opreasca – firmele vor putea trece orice tara la capitolul domiciuliu fiscal, atata timp cat exista unul, lucru care nu era pana acum obligatoriu.

Partea buna pentru Apple si alte companii asemanatoare este ca domiciliul fiscal poate la fel de bine sa fie in insulele Bermude sau in alta tara care nu percepe taxe.

Atat Google, cat si Microsoft, au subsidiare irlandeze care directioneaza in mod legal bani catre insulele Bermude, unde nu platesc niciun fel de taxe. Dar ministrul de Finante al Irlandei, Michael Noonan, spune ca tara sa este hotarata sa schimbe politica.

Dati-mi voie sa ma fac perfect inteles. Irlanda vrea sa fie parte din solutia acestei situatii de impozitare la nivel global, nu parte din problema”, a spus Noonan.

In luna mai, Senatul american anuntase ca Apple “s-a folosit de o retea complexa de conturi de offshore” ca sa evite plata a miliarde de dolari in taxe ce ar fi trebuit sa intre in bugetul Statelor Unite.

Toti trei gigantii din IT – Google, Microsoft, Apple, au dat asigurari ca respecta intru totul regulile din tarile in care opereaza.