Operatorul de cablu Liberty Global a anunţat miercuri că a ajuns la un acord definitiv privind vânzarea operaţiunilor sale din Germania, Ungaria, România şi Cehia către grupul de telefonie Vodafone pentru aproximativ 18,4 miliarde de euro, informează Business Wire, prelaut de Agerpres.

Grupul britanic Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobilă din lume, este prezent şi pe piaţa din România. De asemenea, din grupul Liberty Global face parte şi firma olandeză UPC Holding, care deţine şi UPC România.

"Tranzacţia evaluează în mod adecvat operaţiunile noastre de bază şi va aduce Liberty Global sume în numerar în valoare de 10,6 miliarde euro. În plus, vom păstra tot numerarul generat de cele patru divizii până la finalizarea afacerii", a declarat directorul general de la Liberty Global, Mike Fries. "Aceasta este o tranzacţie importantă şi pentru clienţii şi angajaţi noştri. În fiecare din aceste pieţe alăturarea dintre operaţiunile Liberty Global şi Vodafone va transforma mediul concurenţial", a adăugat Mike Fries.

Liberty Global a acceptat să ofere anumite servicii cu caracter tranzitoriu pentru o perioadă de până la patru ani. Aceste servicii includ întreţinerea reţelei şi funcţii de IT iar comisioanele anuale vor depinde de serviciile solicitate de Vodafone.

Tranzacţia va fi supusă aprobării Comisiei Europene, care ar urma să ia o decizie în acest sens la mijlocul lui 2019.

La rândul său, Vodafone a confirmat că a acceptat să plătească 18,4 miliarde euro pentru a prelua operaţiunile Liberty Global din Germania, Ungaria, România şi Cehia. Vodafone a subliniat că adăugarea operaţiunilor de cablu şi internet broadband ale Liberty Global la operaţiunile sale de telefonie mobilă va permite crearea unei companii europene integrate să concureze cu fostele monopoluri precum Deutsche Telekom.

Vodafone România: Compania nou creată va avea o cotă de piață de 25%

Achiziţia operaţiunilor Liberty Global de către Vodafone va crea, în România, o companie cu o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale, iar clienţii Vodafone din ţară vor beneficia de acces la noi servicii şi de investiţii mai mari în creşterea vitezei şi calităţii reţelei de cablu, se arată într-un comunicat al Vodafone România remis presei.

"Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare reţea NGN (de nouă generaţie, n.r.) din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total). Compania creată în urma achiziţiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă şi de telefonie fixă, precum şi servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienţi mobili ai Vodafone România şi pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România ('revenue generating unit', RGU). Compania astfel creată va avea o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale", se precizează în comunicat.

Activităţile Vodafone şi Liberty Global în România sunt complementare. Vodafone activează în principal pe segmentul de telefonie mobilă, iar UPC România furnizează servicii de cablu în bandă largă şi de televiziune.

"Această achiziţie va duce la transformări semnificative şi va crea un furnizor important de servicii convergente de telecomunicaţii, contribuind la creşterea competiţiei pe piaţa din România. Tranzacţia va aduce beneficii atât pentru clienţii celor două companii, cât şi pentru economia românească, deoarece noua companie va acţiona ca un catalizator pentru inovaţia în servicii şi va oferi un context mai amplu pentru investiţii în reţeaua fixă. Vodafone şi UPC România au în comun o abordare axată pe calitatea serviciilor şi sunt complementare prin prisma segmentelor de clienţi deservite - Vodafone are utilizatorii mobili, iar UPC România, utilizatori de broadband şi de servicii TV", a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România, citată în comunicat.

Tranzacţia nu va include operaţiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat.

În urma achiziţiei, Vodafone va avea una dintre cele mai mari infrastructuri din Europa de reţea de nouă generaţie ('next generation network', NGN), cu 54 de milioane de gospodării care beneficiază de servicii prin cablu/fibră prin propria reţea şi o acoperire NGN totală de 110 milioane de gospodării şi companii, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu alţi operatori, devenind unul dintre cei mai importanţi furnizori din Europa de servicii de telecomunicaţii fixe şi convergente pentru clienţii persoane fizice şi juridice.

Deutsche Telekom: Tranzacția va distrosiona concurența în Germania

Tranzacţia de 18,4 miliarde de euro prin care Vodafone preia operaţiunile din Germania, Ungaria, România şi Cehia ale operatorului de Liberty Global va distorsiona concurenţa pe piaţa din Germania, a apreciat directorul general al grupului german de telecomunicaţii Deutsche Telekom, Tim Hoettges, informează Reuters.

Această achiziţie va da naştere "unui gigant care se laudă cu tehnologia sa convergentă" a spus Tim Hoettges, reafirmându-şi opoziţia sa exprimată în repetate rânduri cu privire la această tranzacţie care va da naştere unui operator dominant pe piaţa de cablu tv din Germania. Vodafone deţine deja în Germania operatorul de cablu Kabel Deutschland iar după preluarea operaţiunilor Liberty Global va deveni un concurent puternic pentru Deutsche Telekom.

Tim Hoettges a mai spus că, având în vedere tranzacţia Vodafone-Liberty, va încerca să obţină clarificări dacă Deutsche Telekom trebuie să respecte în continuare prevederile din Germania care impun Deutsche Telekom, fostul monopol de telecomunicaţii din Germania, să îşi deschidă reţeaua către alţi operatori şi de asemenea îi controlează preţurile.

"Eu personal voi lupta pentru concurenţă corectă pentru clienţii noştri, pentru a ne asigura că nu vom fi dezavantajaţi", a spus Tim Hoettges.