Acest update de securitate a fost facut in contextul dezbaterilor internationale cu privire la cat de mult acces ar trebui sa aiba serviciile de informatii ai de securitate ale statelor asupra diferitelor mijloace de comunicare online, in special dupa razboiul in instanta dintre FBI ai Apple, scrie Agerpres.

FBI i-a solicitat companiei Apple sa decripteze un iPhone ce i-a apartinut unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015, din oraaul californian San Bernardino, considerat un act terorist, in care ai-au pierdut viata 14 persoane. Aceasta solicitare a fost respinsa de compania de tehnologie, insa pana la urma autoritatile americane au putut decripta informatiile ai fara interventia Apple.

WhatsApp a inceput sa dezvolte un sistem de criptare a mesajelor "end-to-end" inca de acum 2 ani, cu ajutorul unui software oferit de organizatia nonprofit din domeniul securitatii online Open Whisper Systems. Initial, sistemul de criptare era asigurat in mod implicit doar pentru mesajele in format text intre doi utilizatori, dar mesajele pe grupuri de comunicare sau cele care contin pe langa text ai fotografii, videoclipuri sau inregistrari audio nu erau protejate complet.

Incepand de marti, toate mesajele trimise prin WhatsApp, de orice fel ar fi ele, sunt criptate "end-to-end", ceea ce inseamna ca responsabilii companiei nu vor putea sa citeasca mesajele care circula intre utilizatori nici macar la solicitarea fortelor de ordine.

"Ideea este foarte simpla: atunci cand trimiti un mesaj, singura persoana care-l poate citi este destinatarul sau membrii grupului in care postezi. Nimeni altcineva nu poate vedea acel mesaj. Nici infractorii cibernetici, nici hackerii, nici reprezentantii unor guverne opresive, nici macar noi", conform unui mesaj postat pe blogul aplicatiei prin care este anuntat acest important update de securitate.