Acțiunile gigantului IT au depășit, joi, 207 dolari la bursa din New York, ceea ce dus capitalizarea companiei la peste un trilion de dolari.

Acțiunile au urcat cu 9% față de ședința de miercuri, pe fondul rezultatelor financiare peste așteptări.

Din 1980, de când a fost listată pe bursă, acțiunile Apple au crescut cu 50.000%. În aceeași perioadă, indicele S&P 500 a urcat cu aproape 2.000%.

Singura companie care a mai atins acest nivel al capitalizării a fost gigantul chiez PetroChina, în 2007, când a fost listat la bursă, dar a coborât rapid sub el.

Apple anticipează pentru trimestrul al patrulea fiscal venituri de 60-62 miliarde de dolari, peste aşteptările analiştilor, de 59,6 miliarde de dolari, potrivit datelor Thomson Reuters.

Producătorul iPhone lansează de obicei modele noi în septembrie, lună care include câteva zile din trimestrul patru. În luna septembrie a acestui an, analiștii anticipează lansarea unor modele cu ecrane de tipul celui cu care este dotat iPhone X, alături de alte funcţii.

Apple a vândut 41,3 milioane de iPhone-uri în trimestrul trei fiscal, cu o jumătate de milion mai puţine decât aşteptările. Dar preţul mediu de vânzare a depăşit aşteptările cu 30 de dolari, atingând 724 de dolari.

Şi celelalte produse ale companiei au obţinut rezultate bune în trimestrul al treilea, inclusiv magazinul de aplicaţii şi cel de muzică. Analiştii se mai aşteaptă ca Apple să lanseze în curând un serviciu video, cu care să concureze servicii precum Netflix şi Prime, al Amazon.com.

Cu toate acestea, Apple a căzut pe locul al treilea în clasamentul celor mai mari producători de telefoane inteligente în funcție de vânzări, americanii fiind depășiți de chinezii de la Huawei.

Apple a început să vândă computere în 1976, dar a dat lovitura în secolul 21, odată cu lansarea gadgeturilor personale iPod, în 2001, și iPhone, în 2007. De atunci, gigantul IT a lansat 18 modele diferite de iPhone și a vândut mai mult de 1,2 miliarde de telefoane în întreaga lume.

Pe lângă Apple, și alte companii ar putea ajunge în acest an la o capitalizare de un trilion de dolari. Potrivit estimărilor realizate de banca Morgan Stanley, Microsoft și Amazon ar putea depăși și ele această valoare în viitorul apropiat.