Nu exista o baza legala cu ajutorul careia informatiile obtinute de pe un astfel de dispozitiv sa poata fi folosite in viata reala.

In urma cu doua zile, cand a ajuns acasa de la serviciu, omul si-a gasit locuinta ravasita. Dupa un scurt inventar si-a dat seama ca dintre toate gadgeturile doar unul lipseste: iPod-ul fiicei sale.

"Am intrat in casa, laptopul era inchis asa, cred ca nu au avut timp sa il observe. Pe asta nu au vazut-o, au zis ca e carte, s-or fi gandit ca e coperta asta, si era pusa asa. iPod-ul era aici pe masa, era la vedere si era o culoare stridenta", a povestit pagubitul.

Silviu a inceput imediat propria investigatie mai ales ca telefoanele, laptopul, tableta si iPodul erau conectate intre ele si aveau instalate aplicatia de localizare pentru situatiile in care dispar.

"Aveam active "Find my iPhone" pe toate astea, toate mi le afisau aici, celalalt era offline si era activat pe alt nume. Isi schimbase numele acolo. Am bifat sa imi trimita notificare pe mail cand se activeaza si am asteptat", a povestit barbatul.

La un moment dat a primit pe mail informatia. Asa a aflat ca iPodul este pe o anumita strada din Craiova. Barbatul a mers imediat cu aceste coordonate la politie pentru a-si recupera obiectul furat. Anchetatorii i-au spus in fata ca nu pot face perchezitii la adresa indicata.

"Acest document nu are valoare probatorie in instanta, nefiind obtinut cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate. Nu are valoare in instanta insa pot fi folosite pe parcursul investigatiilor", a explicat Alin Apostol, purtator de cuvant IPJ Dolj.

Astfel zis un procuror nu poate obtine un mandat de perchezitie avand ca baza de plecare doar localizarea facuta de dispozitivele smart.

Barbatul nu a renuntat si a incercat sa ia legatura cu hotul dupa care si-a blocat iPodul. A putut sa faca asta cu un cod special setat de pe calculator. In acelasi timp i-a trimis infractorului un mesaj.

In cazul omului nostru hotul a dezactivat functia de localizare si s-a deconectat de la internet. Practic, a disparut.