• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Noua Arca a lui Noe: Rusii vor sa congeleze ADN-urile tuturor vietuitoarelor care au trait pe Terra

Noua Arca a lui Noe: Rusii vor sa congeleze ADN-urile tuturor vietuitoarelor care au trait pe Terra

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Moscova vor sa congeleze fragmente de ADN prelevate din toate vietuitoarelor care traiesc sau au trait pe Terra, informeaza dailymail.co.uk, preluat de Mediafax.

Universitatea rusa a primit cea mai mare finantare din partea autoritatilor centrale pentru institutiile de invatamant superior, cu scopul de a demara acest proiect de amploare, care va fi finalizat in 2018 si se va desfasura intr-un complex stiintific amenajat pe o suprafata totala de 430 kilometri patrati, informeaza dailymail.co.uk.
 
Savantii rusi, care au primit o finantare de 1 miliard de ruble (12,6 milioane de dolari), intentioneaza sa conceleze prin criogenie - si apoi sa le depoziteze - diverse celule care sunt capabile sa se reproduca.
 
Viktor Sadivnichy, rectorul universitatii, a asemanat acest proiect stiintific urias cu o "Arca a lui Noe" din zilele noastre.
 
"Proiectul implica amenajarea unui spatiu de depozitare - o banca de date in care sunt stocate fragmente de ADN ale tuturor fiintelor care traiesc pe Pamant, dar nu doar ale celor care traiesc, ci si ale celor care au disparut", a declarat oficialul rus pentru postul de televiziune RT.
 
"Proiectul va contine si sisteme informatice. Daca va fi finalizat, el va reprezenta un salt urias in istoria Rusiei, care va deveni prima natiune din lume care realizeaza un fel de Arca a lui Noe actuala", a adaugat el.
 
Acest anunt este cel mai recent, dar si cel mai ambitios, ce a fost facut in domeniul bancilor de ADN, al caror numar a crescut in ultimul deceniu, gratie noilor descoperiri tehnologice si a cresterii nivelului de ingrijorare in comunitatea stiintifica in legatura cu extinctia speciilor de pe Terra.
 
Aceste banci de ADN sunt cunoscute si sub denumirea de "Gradini zoologice congelate", iar cea mai cunoscuta dintre ele se afla in orasul american San Diego.
 
Savantii din acest centru de cercetare dispun de celule spermatice, ADN si celule de origine animala, conservate in azot lichid inca din anul 1976. Banca de ADN din San Diego detine deja 8.400 de astfel de celule prelevate de la peste 800 de specii.
 
Marea Britanie a implementat la randul ei Frozen Ark Project (Proiectul Arca inghetata), un proiect stiintific coordonat de un consortiu de companii si asociatii specializate in biologie, gradini zoologice, muzee si centre de cercetari stiintifice.
 
Potrivit site-ului sau oficial al proiectului britanic, celulele viabile conservate vor permite biologilor "sa inverseze pierderea periculoasa a variatiei genetice, care poate sa provoace infertilitate si morti premature in cadrul programelor de inmultire in captivitate a unor specii de animale".
 
Frozen Ark Project detine o colectie remarcabila de 28.604 fragmente de ADN congelate, dintre care peste 7.000 apartin unor specii aflate pe "lista rosie" a animalelor amenintate cu disparitia.
 
Printre acestea se afla langustele, vulpea de Channel Islands, pestele osos (Albula vulpex), liliacul de Indiana si coralul Gheara de Pisica.
 
Proiectul rusesc nu este insa singurul de acest gen demarat in secolul al XXI-lea. Un depozit aflat in salbaticia din Siberia foloseste temperaturile scazute din permafrostul siberian pentru a conserva seminte si celule de plante pentru cel putin 100 de ani de acum inainte.
 
Cel putin 1,5 milioane de seminte de plante vor fi depozitate in unitatea de criogenie din Iakutsk, care va proteja multe dintre cele mai importante plante de pe Terra, inclusiv cele amenintate cu disparitia, de efectele negative provocate de incalzirea globala, razboaie si dezastre naturale.

29 decembrie 2014 22:34
Modifică setările cookies