• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Erdogan ar fi amenintat ca va inunda UE cu migranti

Erdogan ar fi amenintat ca va inunda UE cu migranti

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a amenintat anul trecut, in noiembrie, ca va inunda Europa cu migranti, daca UE nu ajuta mai mult Ankara sa faca fata crizei migratorii, noteaza euro2day.gr, citat de Reuters. 

Site-ul publica ceea ce prezinta drept o reuniune foarte tensionata intre Erdogan, presedintele CE, Jean-Claude Juncker, si cel al Consiliului European, Donald Tusk, desfasurata probabil in 16 noiembrie 2015, la Antalya, dupa un summit al G-20.  

"Putem sa ne deschidem portile spre Grecia si Bulgaria in orice moment si sa punem refugiatii in autobuze. Ce veti face atunci cu acesti refugiati, daca nu exista un acord ? Ii veti ucide ?", potrivit presedintelui turc, care cere sase miliarde de euro pentru doi ani.  

Cand Juncker ii raspunde ca UE nu poate propune decat trei miliarde, Erdogan afirma ca in orice caz Turcia nu are nevoie de acesti bani  

Erdogan si-a intrerupt adesea interlocutorii in timpul discursului, acuzand UE ca incearca sa-i insele tara si pe Juncker, in special, de lipsa de respect.

"Luxemburgul este abia cat un orasel din Turcia", i-a spus fostului premier luxemburghez.  

UE si Ankara au incheiat, intr-un final, in 29 noiembrie, un acord, dar sambata trecuta comisarul european Johannes Hahn a estimat ca Turcia trebuie sa demonstreze rapid ca este intr-adevar capabila sa reduca puternic numarul migrantilor care sosesc in Grecia, altfel presiunile in favoarea restabilirii frontierelor europene nu vor inceta sa creasca.  

Eurodeputatul grec Miltos Kyrkos, din partidul centrist To Potami (Raul), a cerut Comisiei Europene sa confirme sau sa infirme aceste cuvinte raportate.  

"Daca acest dialog intre conducatorii UE si presedintele turc este adevarat, se pare ca unele aspecte ale acordului intre Ankara si UE au fost trecute sub tacere intentionat", scrie el. "Vrem un raspuns imediat pentru a sti daca aceste dezvaluiri sunt adevarate".


9 februarie 2016 13:03
comentarii (0)

Comentarii (0)


Modifică setările cookies