• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cea mai dificila etapa a calatoriei in jurul lumii cu avionul Solar Impulse, alimentat exclusiv cu energie solara: traversarea Pacificului

Cea mai dificila etapa a calatoriei in jurul lumii cu avionul Solar Impulse, alimentat exclusiv cu energie solara: traversarea Pacificului

Avionul revolutionar Solar Impulse 2 a decolat duminica din China (sambata, 18h40 GMT), indreptandu-se spre Hawaii in ceea ce constituie cea mai periculoasa dintre etapele inconjurului lumii. Pilotul elvetian Andre Borschberg urmeaza sa se afle sase zile si sase nopti la comanda, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Propulsat doar cu ajutorul energiei solare, avionul a decolat in cursul noptii de sambata spre duminica din orasul Nanjing (estul Chinei), unde se afla inca din 21 aprilie. Plecarea a fost amanata de cateva ori din cauza timpului nefavorabil.
 
Solar Impulse 2 nu a zburat niciodata deasupra vreunui ocean si nu a ramas in aer mai mult de 24 de ore, traversarea Oceanului Pacific reprezentand o provocare tehnologica si o realizare aeronautica istorica.
 
Andre Borschberg, pilotul de 62 de ani, va trebuie sa reziste pe o distanta de 8.500 de kilometri, cu pauze de somn de cate 20 de minute. Scaunul sau, pe care nu il va putea parasi, este echipat cu un sistem WC. El va zbura zilnic la circa 8.400 de metri altitudine si va trece prin variatii de temperatura de 55 de grade in cabina nepresurizata a avionului Solar Impulse 2. In cazul unei pene grave in timpul zborului, elvetianul va trebui sa sara cu parasuta in ocean, la sute de kilometri de orice punct de ajutor.
 
Solar Impulse 2, pe aripile caruia se sunt instalate 17.000 de celule fotovoltaice, a plecat in 9 martie din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) intr-un tur al lumii care isi propune sa promoveze energiile regenerabile si indeosebi energia solara. A facut escale in sultanatul Oman, in India, Myanmar, China, fiind pilotat alternativ de Andre Borschberg si exploratorul elvetian Bertrand Piccard.
 
Aparatul urmeaza sa parcurga in total 35.000 de kilometri in jurul globului, cu o viteza medie relativ modesta - intre 50 si 100 de kilometri pe ora -, survoland doua oceane. Calatoria este prevazuta sa dureze cinci luni, dintre care 25 de zile de zbor efectiv, cu intoarcerea la Abu Dhabi, aminteste AFP.

31 mai 2015 11:44
Modifică setările cookies