"Nu sunt de acord cu introducerea impozitului forfetar pentru agentiile de turism. Evaziunea fiscala trebuie eradicata, dar nu cred ca in cazul agentiilor de turism acesta este un fenomen de masa", a spus Udrea.

Ca cateva luni inainte de inceperea sezonului estival agentiille de turism ne anunta scumpirea vacantelor. Este un prim efect al introducerii impozitului forfetar in turism a declarat pentru incont.ro Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Potrivit oficialului ANAT, odata cu introducerea noii impozitari, vom asista la falimentele micilor agentii de turism si totodata la marirea tarifelor furnizorilor de servicii (hoteluri, pensiuni si touroperatorii aerieni).

"Noi, agentiile de turism suntem niste intermediari intre client si producator. Evident, hotelurile si pensiunile isi vor mari tarifele, ceea ce inseamna ca noi, vom vinde mai putin turism intern. Si acum intrebarea mea este, nu tocmai promovarea turismului intern este axa principala a turismului romanesc? Acest impozit este un bir pentru turismul autohton", a afirmat Corina Martin.

Presedintele ANAT va avea maine o intrevedere cu ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Elena Udrea, pentru a discuta scoaterea agentiilor de turism de pe "lista neagra" a domeniilor cu risc mare de evaziune fiscala.

 ANAT este "profund indignata" de introducerea impozitului forfetar pentru categoria agentiilor de turism si sustine ca activitatea acestora "prezinta cota zero de evaziune fiscala".

"Prin specificul activitatii agentiilor de turism, fiecare client pleaca intotdeauna din agentie cu contract, factura, chitanta si voucher, acestea constituind elementele in baza carora turistul nu ar putea beneficia altfel de cazare, transport aerian, servicii de alimentaÅ£ie publica. AgenÅ£iile de turism detin contracte ferme si au obligatii de plata ferme fata de hotelieri, structuri de alimentatie publica si cazare, precum si fata de companiile aeriene membre IATA, cu termene fixe si stricte de plata, si se numara printre cele mai disciplinate firme din economia romaneasca", se arata intr-un comunicat transmis de ANAT.

 Asadar, ANAT solicita eliminarea paragrafului "agentii turism si activitati ale touroperatorilor" din noua lege fiscala.

"ANAT considera ca noile prevederi desconsidera breasla agentiilor de turism, in absenta cunoasterii profilului real al activitatii noastre, agentiile de turism fiind din start suspectate drept evazioniste fiscal. ANAT isi exprima convingerea ca introducerea agentiilor de turism si touroperatorilor in categoria firmelor suspectate de evazionism este o eroare si ca aceasta va fi reparata si face apel la Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru a explica specialistilor Ministerului de Finante profilul corect al activitatii agentiilor de turism din Romania (identic cu cel al celor din intreaga lume)", se mai spune in comunicat.