In pofida provocarilor cu care sectorul turistic s-a confruntat in primele sase luni, WTTC se asteapta la o crestere cu 3,1% in acest an a cheltuielilor globale cu turismul si calatoriile, un avans mai mic decat cel de 3,3% preconizat in luna martie, dar peste ritmul de crestere al economiei mondiale, care potrivit WTTC ar urma sa fie de 2,3% in 2016.

Potrivit presedintelui WTTC, David Scowsill, problemele macroeconomice au un impact mai mare asupra calatoriilor decat atentatele teroriste. "Turistii nu vor permite atacurilor teroriste izolate sa le amane planurile de calatorie", a spus David Scowsill dand ca exemplu faptul ca turistii ingrijorati de siguranta din Franta au ales in schimb Spania sau Italia.

Chiar daca imaginea globala ramane pozitiva, pentru unele tari perspectivele s-au inrautatit de la publicarea ultimelor prognoze ale WTTC, in luna martie a acestui an. In cazul Frantei, estimarile privind contributia directa a sectorului turismului la Produsul Intern Brut au fost revizuite de la 2,9% la 1,1%, din cauza revizuirii prognozelor macroeconomice in alte tari europene precum si a recentelor incidente, printre care si atentatul de la Nisa.

Economia Turciei, cea mai lovita de prabusirea turismului

Pentru Turcia, contributia directa a turismului la PIB a fost revizuita de la minus 0,2% pana la minus 3,2%, din cauza atentatelor teroriste, a disputei diplomatice cu Rusia si a tentativei de puci. In ceea ce priveste Brazilia, WTTC se asteapta in continuare ca sectorul turistic sa se contracte, in pofida efectelor pozitive ale Jocurilor Olimpice.

Raportul WTTC include si un capitol special dedicat deciziei Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana. Potrivit WTTC, cheltuielie turistice din Marea Britanie ar urma sa inregistreze o crestere de 3,6% in acest an, devansand avansul de 2,2% inregistrat de restul Europei, ca urmare a cresterii cheltuielilor vizitatorilor internationali odata cu deprecierea lirei sterline.

World Travel & Tourism Council (WTTC) este principalul forum pentru afacerile globale in turism si este alcatuit din liderii celor mai bine clasate companii din industria turistica.

Atentatele teroriste, grevele si inundatiile au tinut turistii straini departe si de capitala Frantei in prima jumatate a acestui an si a costat industria turistica din regiunea Parisului aproximativ 750 milioane de euro sub forma de venituri pierdute.

Oficial francez: "A venit timpul sa constientizam ca sectorul turistic traverseaza o perioada de dezastru”

"A venit timpul sa constientizam ca sectorul turistic traverseaza o perioada de dezastru. Nu mai este timp pentru campanii de comunicare ci pentru un plan de salvare", a declarat Frederic Valletoux, presedintele autoritatii turistice regionale din Paris. Valletoux a apreciat ca este nevoie de investitii semnificative pentru a proteja locurile de munca din sectorul turistic si a cerut ministrului francez de Extern, Jean-Marc Ayrault sa se intalneasca rapid cu oficialii din turism.

Aproximativ 500.000 de oameni din regiunea Ile-de-France au locuri de munca care au legatura cu turismul, care este cea mai mare industrie din regiunea din jurul Parisului. Franta depinde de turism care genereaza aproximativ 7% din Produsul Intern Brut al tarii si peste 13% in cazul regiunii Ile-de-France, care include Parisul, cel mai vizitat oras al lumii.

Industria turistica franceza a avut de suferit dupa ce anul trecut o serie de atentatori au ucis 130 de persoane intr-un atac pe strazile Parisului. O noua lovitura a venit in data de 14 iulie a acestui an la Nisa, iar doua saptamani mai tarziu doi oameni au ucis in preot intr-un mic oras din Normandia. La toate aceste atentate s-au adaugat o serie de greve fata de un proiect de reforma a legii muncii precum si inundatiile din luna iulie.

Potrivit datelor oficiale, numarul innoptarilor la hotelurile din regiunea Ile-de-France au scazut cu 8,5% in prima jumatate a acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce numarul turistilor straini a scazut cu 11,5%, iar al turistilor francezi a scazut cu 4,8%.

Franta este cea mai vizitata tara din lume cu aproape 85 de milioane de turisti straini in 2015, dintre care 16 milioane numai in Paris. Activitatea slaba din acest an a afectat deja profitul semestrial al grupului hotelier AccorHotels in timp ce Air France-KLM se asteapta la scaderea veniturilor in lunile iulie-august din cauza situatiei din Franta.