Ministrul a vorbit totodata despre importanta investitorilor privati in turismul romanesc, precum si un TVA de 0% in serviciile turistice.

Intrebat cum vede Romania turistica in urmatorii cinci ani, noul ministru al Turismului a declarat, intr-un interviu acordat incont.ro si Stirilor Pro TV ca numarul de turisti care ne viziteaza tara va creste.

„Am avut in acesti ani investitii mai ales in infrastructura de agrement pe sporturi de iarna pentru ca la anul, in februarie, va fi Festivalul Olimpic al Tineretului European si pentru organizarea unui asemenea mare eveniment era nevoie de partii de ski, patinoare, sarituri de la trambulina sau biatlon. Acest lucru se vede deja pentru ca, crescand suprafata partiilor cu peste 40 de kilometri, automat s-a dovedit ca avem mai multi turisti in weekend care merg in Poiana Brasov sau alte locuri unde s-au dezvoltat aceste locuri de ski, merg la noi si mai putin in alte tari”, a explicat ministrul.

„Asta inseamna ca orice dezvoltare a infrastructurii de agrement determina turistii sa viziteze Romania”, a spus Petrescu in cadrul unui forum al IMM-urilor.

IMM-urile vor scaderea CAS-ului si TVA redus

Sectorul IMM-urilor este cel mai activ si cel mai implicat in economia romaneasca. "Cele mai multe afaceri din turism sunt IMM-uri, iar noi incercam sa promovam Romania ca destinatie turistica si sa atragem cat mai multi straini pentru a dezvolta astfel micile afaceri, care pun la umarul dezvoltarii economiei romanesti", a declarat ministrul MDRT la Forumul IMM-urilor.

In ceea ce priveste cele mai aprige dorinte ale intreprinderilor mici si mijlocii, ministrul MDRT a declarat ca reducerea CAS-ului nu depinde de Ministerul Turismului, ci de Finante si de Guvern si ca primul-ministru a adus in discutie acest lucru.

„Va fi posibila atunci cand conditiile economice o vor permite. Orice masura care incurajeaza IMM-urile si dezvoltarea economica este foarte buna. Ramane de vazut daca odata scazand CAS-urile, scad si incasarile la bugetul statului”, a spus Cristian Petrescu.

„In momentul de fata, nu s-a discutat despre acest lucru oficial intr-o sedinta de Guvern. Cu TVA-ul redus pt turism e cam aceeasi discutie. Cand aduci niste turisti straini si nu le mai iei TVA ai o posibilitate de crestere destul de mare de crestere a numarului de vizitatori. Pe de alta parte, prin pachetele pe care ei le platesc, respectiv serviciile, pe care ei ii iei cheltuiesc in Romania, iti cresc veniturile din aceste incasari. Trebuie analizat acest lucru”, a declarat reprezentantul Turismului.

In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor MDRT, masura ceruta de premierul Razvan Mihai Ungureanu, Petrescu a explicat ca exista unele programe prioritizate si ca prioritate au investitiile realizate in procent de peste 80%. „Inca din 2010 exista ordin de ministru care prioritizeaza aceste investitii. Am reusit, le-am identificat. In jur de 15%, nu pot sa va zic acum de unde au fost taiate. Acolo unde lucrarile sunt incepute, este pacat sa nu le terminam. Alte lucrari noi nu vom initia”, a precizat el.

De ce se plang turistii straini ca nu au posibilitati de distractie in Romania

„Intr-adevar, trebuie sa avem cat mai multe posibilitati de agrement in asa fel incat turistul sa nu mai fie adus doar pentru soare si plaja. Trebuie sa-i oferi posibilitati de a-si petrece timpul liber, circuite, vorbim de natura, de cultura, de traditii. Eu stiu ca romanii sunt foarte inventivi si intreprinzatori, drept urmare nu au decat sa ofere serviciile respective. Noi ca minister putem sa marim gradul de cunoastere al Romaniei in general, dar produsele in sine trebuie sa si le faca investitorii privati pentru ca ei au de castigat si de profitat ca turistul achita un bilet de intrare, o noapte de cazare sau o masa la restaurant”, considera ministrul.

Pensiunile turistice nu mai sunt profitabile. „Se pare ca trebuie sa ne implicam mai mult in ghidarea din punct de vedere managerial”

Cat despre faptul ca in Luna ianuarie a acestui an s-au scos la vanzare cu 30% mai multe pensiuni si hoteluri decat in 2011, Petrescu sustine ca: „Afacerea fiecare si-o conduce cum considera el de cuviinta. Noi facem tot posibilul sa promovam Romania si destinatiile de succes ale Romaniei in asa fel incat sa atragem cat mai multi turisti. Se pare ca trebuie sa ne implicam mai mult in ghidarea din punct de vedere managerial si al dezvoltarii turismului, o sa facem in asa fel incat sa crestem gradul de profesionalizare al celor care sunt implicati. Un proprietar de pensiune are locuinta personala in care primeste turisti, este important pentru el sa stie cum se dezvolta toate produsele in asa fel incat sa devina profitabil. Daca tu nu oferi calitatea la care se asteapta turistul, probabil ca nu te va mai vizita si a doua oara. Noi facem tot posibilul sa promovam Romania, mai departe cum isi conduce afacerea este problema fiecarui patron.”

Reprezentantul MDRT a afirmat ca a auzit despre starea proasta a plajelor care vor fi scoase la licitatie si ca va face o deplasare pe litoral chiar saptamana viitoare. Petrescu a adaugat insa ca „nu avem concret ce face acolo, cu plajele respective, nu tine de noi, dar este nevoie sa tragem un semnal de alarma atat autoritatilor mele cat si Ministerului Mediu, pentru ca de la 1 mai incepe sezonul”. In cazul in care plajele nu vor fi gata pana la inceperea sezonului estival, in strategia brandului de tara nu se va regasi si litoralul, a sustinut ministrul.

Cazinoul din Constanta, inca in proces de licitatii

Intrebat despre ce se mai intampla cu Cazinoul de la Constanta, ministrul Turismului a explicat ca in momentul de fata „suntem in proceduri de licitatie, am vazut ca am fi taiat din fondurile de la Cazino - acest lucru nu are substanta pentru ca in momentul in care doar derulezi proceduri de licitare, de proiectare, de studii de fezabilitate, practic banii respectivi ar sta blocati”.

„Conservam ceea ce exista acum astfel incat sa nu se degradeze si mai mult decat s-a degradat in toti acesti ani in care nu s-a ocupat nimeni de el, din pacate (ma refer la Autoritatea locala), si in momentul in care incheiem procedurile incepem sa-l reabilitam  in asa fel incat sa respectam termenul de doi ani pe care ni l-am propus”, a adaugat el.

Noul ministru a vorbit, totodata, si despre importanta bazinelor de inot „pentru orice tara”, referindu-se la sanatatea populatiei, miscare si dezvoltarea armonioasa a copiilor. „Cand a inceput acest program (2007) era un alt guvern, economia duduia, atunci probabil s-a considerat foarte oportun. Bineinteles ca atunci cand auzi de o investitie intr-un bazin, iar salariul unui om este de 7-8 milioane, pare ceva ce nu ar trebui facut. In ultimii ani s-au contractat cateva bazine din cele 1000 cate au fost in total, deci nu a fost o prioritate, doar ca important este sa duci totusi la bun sfarsit anumite investitii. Practic, ne-ar costa la fel de mult sa conservi o investitie deja facuta cu faptul ca ai si termina-o. Faptul ca se termina unele investitii este un lucru bun”, a subliniat acesta.

Intrebat despre cum ar vinde el Romania la ora actuala, Cristian Petrescu a declarat ca Romania este o tara frumoasa si are multe lucruri de oferit: cultura, traditii, turism de aventura, city-break-uri, orase frumoase. "Este timpul sa descopere si Romania, nu doar vestul Europei sau alte destinatii pe care le-au cunoscut deja.”

De asemenea, oficialul a mentionat ca programul de care dispune MDRT este cel mai bun pana in acest moment, are cea mai buna rata de absorbtie (in jur de 12,7%) si cea mai buna rata de contractare (85%). Exista aproape un miliard de euro derulat pe programe initiate de MDRT, bani obtinuti de IMM-uri sau prin IMM-uri, potrivit oficialului.

„Este un program stabilit pana in 2015, noi ne-am propus contractarea si sigur vom reusi acest lucru in procent de 100%, respectiv absorbtie de 30%. Poate parea putin, dar mai sunt trei ani pana atunci si daca reusi, vom ajunge la cele sase miliarde pe care Romania si-a propus sa le aduca in tara”, a conchis ministrul.

Forumul pentru IMM-uri este o initiativa care isi propune sa sprijine mediul de afaceri din Romania si se adreseaza tuturor celor interesati de dinamica acestui sector. Evenimentul se afla la prima editie si se desfasoara in pe perioada 14 - 16 martie, in Bucuresti, la Centrul Expozitional Romexpo.

In prima zi a forumului au mai participat premierul Razvan Ungureanu, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, ministrul Economiei, Lucian Bode, ministrul Comunicatiilor, Razvan Mustea, impreuna cu numerosi reprezentanti ai mediului de afaceri.