Conform unui comunicat al Executivului, Hotărârea de Guvern aprobată miercuri stabileşte că voucherele se acordă în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinaţie, în bugetele proprii aprobate, potrivit legii, fiecărui ordonator de credite.

"Sumele reprezentând costul imprimatului voucherului de vacanţă pe suport de hârtie, respectiv costul suportului electronic sau al înlocuirii acestuia, precum şi costul emiterii voucherului de vacanţă pe suport hârtie/electronic, după caz, contractate cu unitatea emitentă şi primite de către angajator, se suportă de către angajatori din bugetele proprii. În cazul instituţiilor publice, acestea se suportă de la alineatul 'Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii' al articolului bugetar 'Alte cheltuieli', de la titlul 'Bunuri şi servicii'", precizează sursa citată.

Potrivit Guvernului, persoanele care au primit vouchere de vacanţă nominale sunt singurele îndreptăţite să le utilizeze în perioada menţionată pe acestea şi în exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii contractat şi au dreptul să îşi aleagă unitatea afiliată pentru achiziţionarea serviciilor turistice.

"Cuantumul acordat salariaţilor sub forma voucherelor de vacanţă se stabileşte de către angajator proporţional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă, într-un an calendaristic. În cazul cumulului de funcţii, voucherele de vacanţă vor fi acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză îşi au funcţia de bază sau, după caz, de fiecare angajator, proporţional cu timpul lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare", se mai arată în comunicat.