Mai mult, jumătate dintre candidaţi (51%) ar accepta o remuneraţie cu 11,7% mai mică dacă ar avea, în schimb, un program de muncă flexibil.

În acelaşi timp, angajaţii care lucrează în domeniul tehnologiei ar renunţa chiar la un procent mai mare din salariu, respectiv 12,4%, în contul unor cursuri de perfecţionare sau dacă ar avea un program de lucru flexibil.

Potrivit sondajului, 92% dintre candidaţi spun că au experimentat practici slabe de recrutare la un moment dat în carieră, peste 60% arătându-se nemulţumiţi fie pentru că procesul de recrutare a durat mai mult de o lună, fie pentru că recrutorii au întrerupt fără explicaţii orice comunicare.

În acest context, aproape jumătate dintre cei care aplică pentru un loc de muncă (49%) şi care lucrează în sectoare cu o cerere ridicată precum tehnologia, băncile şi energia au spus că sunt mai dispuşi să refuze un job din cauza procesului de recrutare. De asemenea, 56% dintre respondenţi au arătat că descurajează alte persoane să aplice la astfel de companii.

Mai mult de o treime (37%) dintre cei chestionaţi susţin că oportunităţile de perfecţionare drept cel mai important factor în decizia de accepta un nou loc de muncă, după compensaţia financiară. În acelaşi procent, candidaţii ar ceda din salariu în schimbul unor programe de învăţare şi îmbunătăţire a competenţelor.

Conform cercetării, jumătate dintre persoanele care îşi caută un nou loc de muncă ar renunţa la 11,7% din salariu, în medie, dacă ar primi o flexibilitate mai mare a programului de lucru.

Studiul PwC relevă, totodată că 62% dintre candidaţi au declarat că este mai probabil să aplice pentru un loc de muncă într-o companie care se angajează deschis să îmbunătăţească diversitatea şi incluziunea, iar 44% spun că sunt deschişi să utilizeze opţiuni de automatizare şi tehnologie ca să obţină informaţii în timpul procesului de recrutare şi 65% şi-ar dori o aplicaţie de unde să afle stadiul procesului de recrutare.

Peste trei sferturi (78%) din totalul persoanelor intervievate au aşteptări ca procesul de recrutare să fie clar cu privire la modul de utilizare a datelor cu caracter personal.

PwC este o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.