Anca Padureanu a ajuns in Belgia in 2007, pentru un masterat in drept european. A urmat apoi un stagiu la Parlamentul European, care i-a deschis multe usi. De 5 ani si jumatate lucreaza pentru Comisia Europeana, in ultimii doi ani ca ofiter de presa. "Aici vin eu in fiecare dimineata, incepand de la ora 9.00 pana la ora 7 si jumatate, cel putin. Aici este biroul unuia dintre sefii mei, purtatorul de cuvant al comisarului Fule", ne arata Anca. 

In institutiile europene lucreaza cetateni din toate tarile membre, iar recrutarea se face pe site-ul EPSO, unde sunt publicate toate posturile scoase la concurs. Cei care sunt admisi sunt trecuti pe listele de rezerva, iar cand se elibereaza un post sunt chemati la interviu.

"Asistenta mea este romanca. Am ales-o pe ea pentru ca era cea mai buna. E foarte activa, ambitioasa, munceste foarte mult", spune Maya Kotzianchich, din Slovenia.

Dupa ce a lucrat initial ca stagiar, Alina Ujupan coordoneaza acum o echipa de 120 de functionari din Comisia pentru politici agricole comune. "Cred ca daca intri pe un post de incepator, de junior, salariul iti asigura posibilitatea unui trai decent", subliniaza tanara.

Cota de 2.000 de functionari europeni pentru Romania a fost epuizata. Totusi, cine vrea sa se angajeze la Comisia Europeana mai are o sansa: din cauza crizei, salariile functionarilor europeni au fost taiate. Englezii, francezii sau germanii nu vor sa se mai angajeze, asa ca au ramas mai multe functii disponibile pentru romani.

Ce ii atrage pe romani la Bruxelles? Salariile de 4.000 de euro, primele sase luni de chirie platite de Comisie si sansa de a invata mereu ceva nou. Odata ajunsi in capitala Europei, ei au acces la cursuri de formare in domenii diferite. In plus, primesc o prima de instalare si, o data pe an, obtin si un bilet dus-intors catre casa. Cei care au copii beneficiaza de un ajutor in plus pentru a le putea plati gradinita.