Conform masurilor aprobate miercuri de Guvernul german, cetatenii UE care fraudeaza sau incalca legea pentru a beneficia de asistenta sociala ar putea fi impiedicati sa mai intre in Germania timp de cinci ani.

Berlinul a fost supus presiunilor pentru a preveni imigratia cetatenilor saraci din UE, pe fondul perceptiei cetatenilor conform careia imigranti din Romania si Bulgaria s-au mutat in Germania pentru a profita de sistemul sau de asistenta sociala.

Conform unui raport guvernamental, imigratia din cele doua tari a crescut de la 35.000 de persoane in 2004, la aproape 181.000 in 2012. Numarul total al cetatenilor UE care traiesc in Germania a crescut in ultimii doi ani de la 2,8 milioane la 3,1 milioane.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, si cel al Muncii, Andrea Nahles, au recunoscut insa, miercuri, ca imigratia cauzata de saracie nu este o problema larg raspandita.

Pentru localitatile care sunt afectate in mod deosebit de imigratia din UE, Berlinul a acceptat sa contribuie cu 25 de milioane de euro la costurile legate de cazare. In plus, asigurarile publice de sanatate vor acoperi si costul vaccinarii copiilor din alte state UE care traiesc in Germania.

Pe viitor, cetatenii UE care locuiesc in Germania vor fi nevoiti sa isi gaseasca un loc de munca in termen de sase luni. De asemenea, alocatiile pentru cresterea copiilor vor fi acordate numai familiilor originare din UE care au numar de identificare fiscala.

Aliatii bavarezi ai cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Crestin Sociala (CSU), au cerut de mai multe luni o politica de expulzare a imigrantilor din alte state ale Uniunii Europene care comit infractiuni.

"Noi sustinem libera circulatie in UE (...), dar nu vom tolera abuzuri", a declarat pentru Passauer Neue Presse liderul grupului CSU din Bundestag, Gerda Hasselfeldt.

Unele orase se confrunta cu numere mari de imigranti din state din estul UE, precum Romania si Bulgaria. Orasele vor primi de asemenea sprijin pentru combaterea problemelor ca munca fara documente legale.

Federatia Germana a Sindicatelor (DGB) a criticat aceste planuri, apreciind ca nu se bazeaza pe analize reale ale nivelului imigratiei economice intre statele UE.