In loc de prime pentru concediu, salariatii de la stat vor primi de la companie vouchere de vacanta pe care le pot folosi pentru a-si deconta calatoriile doar in interiorul tarii. Tichetul se acorda o singura data pe an, iar valoarea sa nu poate depasi cuantumul a sase salarii minime pe economie, adica putin peste 5.000 de lei.

Salariatii isi pot rezerva concedii si mai scumpe, dar vor plati diferenta din buzunar. Pana acum, banii din primele pentru relaxare erau folositi si in alte scopuri, sustin guvernantii.

Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM: "Prin primele de vacanta, nu neaparat cei care luau acesti bani petreceau pe teritoriul Romaniei sau in alta parte."

Potrivit documentului, avantajati sunt si angajatorii, care vor putea scadea din profit sumele pentru tichete de concediu si astfel sa plateasca un impozit mai mic.

Emil Nita, deputat PSD: "Ii obligam prin lege sa nu mai acorde acel sistem de premiere care se dadea oricum. Sunt deductibile din impozitul pe profit."

Reprezentantii opozitiei sustin insa ca ele vor putea fi folosite doar in hoteluri si pensiuni autorizate de Autoritatea Nationala din Turism, ceea ce ar putea inseamna, ca oamenii vor fi indreptati doar catre anumite unitati.

Andreea Paul, deputat PDL: "Daca pana acum exista o lista autorizata de MF care puteau sa emita vouchere de vacanta, in acest moment nimeni nu mai poate sa faca asta decat ANT."

Angajatii care au primit vouchere nu vor mai putea beneficia si de prime sau de bilete de tratament. Voucherul este folosit doar de titular, iar agentiile de turism care vor incerca sa supraevalueze pachetele risca amenzi sau chiar ridicarea licentei.