Aşa se face că cele 20.000 de locuri de muncă destinate special cetăţenilor din ţări precum Vietnam, Nepal, sau Sri Lanka au fost ocupate aproape în totalitate. Tocmai de aceea firmele, dar şi Inspectoratul General pentru Imigrări, au cerut Ministerului Muncii suplimentarea cu încă 10 mii de posturi.

La început, limba română e de neînţeles pentru cei aproximativ 5.000 de străini care lucrează în prezent numai în Capitală. Prind însă din mers. Este şi cazul lui Rames, un bucătar nepalez, care după doi ani de muncă într-un restaurant românesc şi-a prelungit contractul.

Muncesc aici în bucătărie şi e mai bine aici. Uşor înţeleg mai bine româna”, spune el. Bărbatul vrea să înveţe cât mai bine pentru că în Nepal are părinţi şi o soţie cărora le trimite lunar bani. Aici câştigă dublu faţă de cât ar fi câştigat în ţara natală.

Dacă primesc 100 de lei în Nepal, aici este aproape dublu sau chiar mai mult şi asta e bine pentru mine. În ţara noastră, politica nu e foarte stabilă şi nu câştigăm un salariu potrivit, de aceea mulţi oameni tineri de la noi din ţară se mută în alte ţări”, susţine Rames.

Colegul său, Lama, care este tot din Nepal, a ajuns în România anul acesta. “Un prieten care lucrează la o altă companie mi-a spus: “Frate, vino aici că sunt mulţi bani!” şi am venit aici”, declară Lama.

15.000 de străini au primit permis de muncă în România

În prezent, în România sunt peste 15 mii de străini cu permis de şedere în scop de angajare. Cei mai mulţi lucrează în Bucureşti, urmaţi de cei din Ilfov. Peste 4 mii dintre ei provin din ţări precum Vietnam, iar restul din Turcia, China sau Nepal.

Alte 14 mii de avize pentru angajare au fost deja emise iar cererea pe piaţa ar fi atât de mare încât se cere suplimentarea cu încă 10 de mii.

Andreea Gheorghe, consultant fiscal: “Până în acest moment, au fost foarte multe solicitări de începere a proceselor de imigrare, de obţinere a avizelor de muncă, iar Guvernul a considerat că există şansa foarte mare să se termine acest contingent şi atunci se doreşte suplim,entarea lui până la finalul anului.

În acest sens a fost redactată şi o Hotărâre de Guvern care va fi prezentată săptămâna viitoare pe ordinea de zi a Executivului.