Statele membre cu cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante au fost Polonia (0,6%), Italia, Irlanda şi Bulgaria (toate cu 0,7%) şi România (0,9%).

La polul opus, statele membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante în primul trimestru au fost: Cehia (5,7%), Belgia (3,2%) şi Austria (2,9%).

Comparativ cu situaţia din primul trimestru din 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut în majoritatea statelor membre şi a rămas stabilă doar în Spania, Cipru, Luxemburg şi Finlanda. În România, rata locurilor de muncă vacante a scăzut de la 1,2% în T1 2019, până la 0,9% în T1 2020.

Separat, Eurostat a dat publicităţii şi datele privind costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie (excluzând agricultura şi administraţia publică) exprimat în euro, care în primul trimestru din acest an a crescut cu 3,7% în Uniunea Europeană şi cu 3,4% în zona euro, comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Statele membre UE unde aceste costuri au înregistrat cele mai mari creşteri anuale în primul trimestru au fost: Lituania (11,4%), Bulgaria (10,2%), Slovacia (9,8%), Polonia (9%), Austria (8,6%) şi România (8,4%), potrivit Agerpres.

La polul opus, statele membre cu cele mai reduse creşteri anuale ale costului orar cu mâna de lucru în primul trimestru au fost: Croaţia (0,3%) şi Luxemburg (0,4%).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori.