Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plub, a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, ca in 2015, pensiile ar putea fi majorate cu cel putin 4% si cel mult 4,3 - 4,4%.

Plumb da asigurari ca exista bani pentru acest lucru, dar si ca angajatii tineri care contribuie in prezent la sistemul de pensii isi vor primi drepturile cuvenite atunci cand vor ajunge la varsta de pensionare.

Ce pot sa va spun in momentul de fata este ca pentru anul 2015, dat fiind ca avem deja cifra ratei inflatiei din 2012, de 3,79, nivelul minim cu care putem mari pensia este 4%, iar cel maxim este 4,3 - 4,4%”, a spus ministrul.

In acelasi timp, demnitarul spune ca are in vedere simplificarea situatiei si pentru oamenii care intra in contact cu institutiile, nu doar pentru functionari.

“Punctual, vrem modificarea sau abrogarea unor dispozitii privind asigurarea in sistemul public de pensii pe baza de declaratii individuale de asigurare, ca urmare a preluarii, din 1 iulie 2012, de catre ANAF, a colectarii contributiilor de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente. De asemenea, vrem o reglementare a posibilitatii de valorificare la pensionare a informatiilor din arhiva electronica a Casei Nationale de Pensii, in situatia in care persoana care solicita pensionarea nu se mai afla in posesia carnetului de munca. Mai avem in vedere o reglementare privind obligativitatea unirii dosarelor de pensie in situatia persoanelor care beneficiaza de o pensie platita de Casa Teritoriala de Pensii si o alta platita de Casa Sectoriala de Pensii”, e explicat Rovana Plumb.

In ceea ce priveste cota de contributii virata de la sistemul public de pensii cate sistemul privat obligatoriu si care ar trebui sa creasca la 6% pana in 2016, ministrul da asigurari ca se va intampla acest lucru, desi in prezent exista intarzieri de un an.

Acolo unde este lege nu este tocmeala. Conform legii, cota de contributie la fondul de pensii se majoreaza cu 0,5 puncte procentuale pe an. Vom vedea daca se pune problema schimbarii acestui calendar, dar chiar si in situatia intarzierii de care vorbiti, nu au intervenit pana in prezent modificari decisive”, a precizat ministrul.

O noua lege a salarizarii pentru bugatari si salariu minim de 1.200 lei, in 2016

Rovana Plumb a mai spus ca, in prezent, se lucreaza la modificarea legii salarizarii unitare si aceasta va deveni aplicabila din 2015, iar pana atunci, pentru a stimula angajatii care fac performanta in sistemul public, se analizeaza posibilitatea acordarii unui premiu de merit, echivalentul a doua salarii, in trimestrul IV al acestui an.

“Vom lucra cu Ministerul de Finante si cu Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, astfel incat sa gasim acele prevederi care sa fie incluse in lege, daca va fi nevoie de modificare, sau vom stabili daca va fi nevoie de o implementare treptata, astfel incat ea sa raspunda cerintelor administratiei publice din punct de vedere al motivarii personalului. Prioritara pentru noi in momentul de fata, in discutiile cu Ministerul Finantelor si cu Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, precum si cu organismele internationale, este posibilitatea de a acorda, in trimestrul IV al acestui an, un premiu de excelenta la nivelul a doua salarii obtinute in decursul anului de catre salariatul respectiv pentru aportul si valoarea adaugata adusa in administratia publica. Acest lucru va necesita adoptarea unui ordin comun al celor trei ministri, prin care sa stabilim clar care sunt criteriile in baza carora se va putea acorda acest premiu. In acest moment suntem la nivel de analiza”, a spus ministrul.

In ceea ce priveste salariul minim brut pe tara, Rovana Plumb spune ca nivelul acestuia va creste cu 12,5% incepand cu 1 iulie 2014, ajungand la 900 de lei, iar in 2016 va fi 1.200 de lei, cu 33% mai mare decat in iulie 2014. Ministrul sustine ca banii necesari pentru aceste cresteri sunt asigurati.

Vom ajunge in cea de-a doua parte a anului acesta la 900 de lei si speram ca, treptat-treptat, sa ajungem, asa cum este prevazut, la 50% din venitul mediu pe economie. In momentul de fata sunt 274.000 de persoane care beneficiaza de cresterea salariului de baza minim brut pe tara. In iulie 2014, cresterea acestuia fata de decembrie 2013 va fi de 12,5%, iar in 2016 fata de iulie 2014 va fi de 33%. Pana in 2016, salariul minim brut pe tara trebuie sa fie de 1.200 de lei”, a precizat Plumb.