In anul 2014 au fost inregistrate zece dosare de somaj cu un cuantum al indemnizatiei mai mare sau egal cu 3.000 lei, cele mai multe fiind in Bucuresti, potrivit ANOFM.

Cea mai mare indemnizatie de somaj, de 7.103 lei lunar, a revenit unui fost director general al unei societati comerciale din Capitala. Totodata, un sef serviciu din Brasov, ajuns somer, a incasat lunar 5.299 de lei, iar un fost director de banca, aflat in aceeasi situatie, a primit anul trecut 4.755 de lei lunar. Alti sapte someri au beneficiat de indemnizatii de somaj cuprinse intre 3.000 si 4.000 de lei.

In anul 2013, cea mai mare indemnizatie de somaj a fost de 5.755 de lei si a fost platita unei persoane din judetul Botosani care a ocupat un post de director adjunct la o societate comerciala.

Potrivit articolului 39 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata, indemnizatia de somaj se acorda, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare.

Astfel, indemnizatia de somaj se acorda timp de sase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, noua luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani si 12 luni pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

In functie de stagiul de cotizare, persoanele care intra in somaj pot primi o indemnizatie echivalenta cu 75 la suta din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, daca au un stagiu de cotizare de cel putin un an, sau suma rezultata din calcularea a 75 la suta din indicatorul social de referinta la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, astfel: trei la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, cinci la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani, sapte la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani si 10 la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.