Potrivit comisarului sef Aurel Catrinoiu, seful Serviciului Sisteme de Securitate din cadrul Politiei Romane, in luna iunie a intrat in vigoare Hotararea de Guvern 301/2012, care adopta masurile de securitate a obiectivelor realizate pe baza unor analize de risc.

De aici, a aparut necesitatea aparitiei unor oameni specializati in realizarea acesor analize, in conditiile in care, evaluarile de risc trebuie sa fie gata, pentru o larga paleta de agenti economici, pana in luna decembrie 2013.

"Aceasta analiza de risc este, de fapt, documentul prin care un specialist analizeaza si stabileste de ce anume este nevoie pentru ca paza unui obiectiv sa acopere toate vulnerabilitatile acestuia in fata hotilor. Este vorba despre un standard impus de Uniunea Europeana prin care fiecare societate comerciala are obligatia sa-si identifice amenintarile care pot pune in pericol viata sau intergritatea persoanelor sau a valorilor detinute si a stabili masurile necesare", a declarat comisarul sef Aurel Catrinoiu, potrivit Mediafax.

In momentul de fata insa, pe piata romaneasca nu exista si evaluatori autorizati sa realizeze aceste expertize de risc. Drept urmare, Autoritatea Nationala pentru Calificari, impreuna cu reprezentanti ai Politiei si ai firmelor de securitate, lucreaza la elaborarea unei documentatii care va face obiectul unui curs pentru viitorii "evaluatori de risc la efractie".

"Candidatii la statutul de evaluatori trebuie neaparat sa fie absolventi de studii superioare si, la finalul cursului, sa promoveze un examen", a explicat Catrinoiu.

Seful Serviciului Sisteme de Securitate sustine ca evaluatorii de risc la efractie vor socoti riscurile obiectivelor analizate dupa ce vor lua in considerare, printre altele, statistici ale politiei cu privire la criminalitatea in zona, daca in apropiere exista vreun gang ori alta cale prin care posibilii infractori sa poata sa dispara imediat dupa comiterea unui jaf si eventualele institutii din zona, care beneficiaza de paza asigurata de stat.

La finalul analizei, evaluatorii vor intocmi rapoarte din care sa reiasa atat numarul de paznici, cat si alte masuri necesare pentru ca obiectivul evaluat sa nu poata fi pradat de raufacatori.

Comisarul sef Aurel Catrinoiu a subliniat ca viitoarea meserie de evaluator implica o mare responsabilitatea. In cazul producerii unui un incident despre care se va dovedi ca a fost posibil ca urmare a unei evaluari gresite a riscurilor, expertul care a semnat raportul va fi luat in evidenta, iar la a treia abatere urmand ca acestuia sa i se ridice dreptul de a mai practica aceasta profesie.

Conform autoritatilor, pretul unei expertize de risc nu a fost reglementat legal, fiind o piata libera.