Comisia Europeana organizeaza un prim concurs pentru joburile de:
1. Asistent(a) sociala la cresa – 75 de posturi disponibile. Te poti inscrie AICI.
2. Educator (educatoare) pentru centre after-school. De stiut ca pentru Bruxelles si Luxemburg contractele sunt part-time – 65 de locuri de munca. Aplicatia se trimite AICI.
In cazul acestor slujbe, salariile variaza intre aproximativ 1.700 si 2.700 de euro.

Si un alt concurs pentru pozitiile de:
1. Secretar(a) – aproximativ 500 de posturi disponibile. Inscrierile se fac AICI.
2. Asistent(a) financiar(a) – 300 de locuri de munca. Aplicatiile se trimit AICI.
3. Ofiter financiar – 150 de joburi. Inscrie-te AICI.
Primele doua joburi sunt remunerate cu sume intre 1.700 si 2.700 de euro, in timp ce postul de ofiter financiar este platit cu 2.150 pana la aproape 4.000 de euro.

Cerinte generale:
- sa fii cetatean al unuia dintre statele membre UE si sa te bucuri de toate drepturile cetatenesti din tara ta;
- sa cunosti foarte bine una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene: bulgara, ceha, daneza, olandeza, engleza, estoniana, finlandeza, franceza, germana, greaca, irlandeza, italiana, letona, lituaniana, maghiara, malteza, poloneza, portugheza, romana, slovaca, slovena, spaniola sau suedeza;
- sa cunosti o a doua limba la un nivel satisfacator (engleza, franceza sau germana), iar in aceasta limba vei da testele;
- sa ai o specializare, in domeniul pentru care aplici sau nu, atestata printr-o diploma, plus cativa ani de experienta in domeniu, in functie de jobul ales;
- sa fi indeplinit serviciul militar in conditiile prevazute de legile tarii tale;
- sa indeplinesti toate cerintele psihologice cerute;
- sa fii apt din punct de vedere fizic pentru a indeplini sarcinile jobului ales.

Cum aplici. Pasi de urmat

Mai intai trebuie sa te preocupe preselectia, un test desfasurat online, care a intrat in vigoare in 2010. Aceasta prima etapa se sustine pe computer, contra cronometru si in cadrul ei se testeaza abilitatile de rationament verbal, numeric si abstract, precum si capacitatea de gandire situationala.

Pentru a putea participa la preselectie trebuie sa ai un cont EPSO. “Primul pas este crearea unui cont personal pe site-ul oficial al Oficiului European de Selectie a Personalului – EPSO, www.eu-careers.eu, dupa care se aplica online cand se lanseaza aplicatia”, explica Mihaela Stroe , project manager la Euroconcurs.ro.

Vei avea de completat un CV online, cu urmatoarele cerinte: Profil (educatie si training, experienta profesionala, limbi straine), Motivatie si Puncte forte, unde trebuie sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
-    Cum este educatia si experienta ta relevanta pentru acest profil?
-    De ce doresti sa aplici pentru acest post?
-    Explica de ce te intereseaza acest profil.
-    Ce contributie speciala crezi ca poti aduce institutiilor si agentiilor europene? In ce rol poti contribui cel mai bine? Ce abilitati specifice ai?
-    Prezinta doua realizari majore alte tale. Descrie care sunt, prin ce proces ai trecut si care au fost rezultatele pozitive pentru tine si pentru ceilalti. 

Urmeaza rezervarea testului. Odata validata inscrierea, vei primi o scrisoare in contul EPSO, valabila timp de 48 de ore. Acolo vei afla date legate de teste si procedura de rezervare a testului intr-unul dintre cele 27 de tari membre UE. Daca nu faci aceasta rezervare in perioada specificata, se va considera ca ti-ai retras aplicatia. Asa ca cel mai bine este sa iti verifici contul de cel putin doua, trei ori pe saptamana. In sfarsit, dai testul si astepti rezultatul.

Atentie! Cele doua competitii pot avea loc in acelasi timp, asa ca nu poti opta decat pentru un singur job din cele de mai sus. Termenul-limita pentru realizarea inscrierii online este 14 iunie 2010, la 12:00, ora Bruxellesului.

Recomandabil ar fi sa nu completezi formularele de preselectie in ultima clipa, intrucat aglomerarea retelei sau o conexiune proasta la Internet te-ar putea face sa pierzi toate datele, sa fii nevoit sa reiei procesul, dar sa constati ca nu mai ai timp. De asemenea, important de stiut este si faptul ca odata completate, datele nu mai pot fi modificate.

A doua etapa, la care se ajunge doar in cazul in care a fost trecuta preselectia, iar CV-ul a fost confirmat, presupune intrarea intr-un centru de evaluare. Aici se va sustine o proba scrisa, care consta intr-un studiu de caz in domeniul de specialitate ales si un exercitiu de grup, care testeaza abilitatile de prezentare.

Reprezentanta Euroconcurs considera ca pentru a avea succesul asigurat, candidatii trebuie sa fie, in primul rand, foarte atenti la felul in care completeaza formularele de examen. “Nu sunt capcane pe care sa le evite, dar trebuie sa fie atenti sa nu cada in propria capcana - adica sa nu fie atenti la completarea CV-ului online si sa aiba pretentia ca ei sunt potriviti pentru postul respectiv. Acest gen de examen nu este o obisnuinta pentru tinerii romani”, spune Mihaela Stroe.

Daca toate aceste etape sunt parcurse cu succes, urmeaza etapa finala, respectiv interviul in fata comitetului de selectie, la Bruxelles. Daca esti chemat la interviu, trebuie sa aduci toate documentele necesare (diploma, certificate si alte documente care sa justifice experienta in munca, plus toate actele care sa sustina afirmatiile din CV-ul online initial). Aici ti se vor testa cunostintele despre Uniunea Europeana si ti se vor evalua competentele specifice.

In opinia Mihaelei Stroe, cei care vor sa participe la selectia pentru o slujba europeana au sanse mai mari de reusita daca urmeaza cursurile de training oferite de traineri specializati la Bruxelles. “In primul rand pentru ca primesc informatii despre ce presupune aceasta competitie de la un trainer specializat de la Bruxelles, in al doilea rand au acces la materiale care nu se gasesc nicaieri si primesc strategii viabile de rezolvare a testelor, iar in al treilea rand, primesc consultanta gratuita pentru conceperea CV-ului si indicatii bibliografice pe care sa le urmeze pentru buna lor pregatire”, a precizat aceasta.

Este nevoie de o pregatire speciala?

Pentru fiecare dintre aceste profile se cer urmatoarele:

Nursery nurse/childcare worker - 75 de posturi la Comisia Europeana (locatii: Bruxelles si Ispra)
- Facultate atestata cu diploma in domeniul ingrijirii copiilor sau experienta profesionala de cel putin un an in domeniul ingrijirii copiilor sau similar; Sau
- Liceu atestat cu diploma in domeniul ingrijirii copiilor sau exprerienta profesionala de cel putin trei ani, din care cel putin un an trebuie sa fie in domeniul ingrijirii copiilor sau similar; Sau
- Facultate atestata cu diploma intr-un domeniu altul decat cel al ingrijirii copiilor si experienta profesionala de cel putin doi ani in domeniul ingrijirii copiilor sau similar; Sau
- Liceu atestat cu diploma intr-un alt domeniul decat ingrijirea copiilor si experienta profesionala de cel putin trei ani in domeniul ingrijirii copiilor sau similar.

Educator/childminder- 65 de posturi la Comisia Europeana (locatii: Bruxelles, Luxemburg si Ispra)

- Facultate atestata de calificare de asistent educational si experienta profesionala de cel putin un an in domeniul educatiei; Sau
- Liceu atestat de calificare de asistent educational si experienta profesionala de cel putin trei ani dintre care cel putin unul sa fie in domeniul educatiei; Sau
- Facultate atestata de diploma in domeniul educatiei (excluzand diploma de asistent educational) si experienta profesionala de cel putin un an in domeniul educatiei; Sau
- Facultate atestata de diploma in alt domeniu decat educatie si experienta profesionala de cel putin doi ani in domeniul educatiei sau similar; Sau
- Liceu atestat de diploma in alte domeniu decat educatie si experienta profesionala de cel putin trei ani in domeniul educatiei.

Pentru profilele
Secretary (Function group II) - 500 de posturi; locatii: Bruxelles, Luxemburg si Ispra
Financial Assistant (Function group II) - 300 de posturi; locatii: Bruxelles, Luxemburg si Ispra
Finance Officer (Function group III) - 150 de posturi; locatii: Bruxelles, Luxemburg si Ispra

Criteriile de eligibilitate sunt:

Pentru function group II:
• Facultate atestata de diploma; Sau
• Liceu atestat de diploma care ofera acces la educatie superioara si experienta profesionala de cel putin trei ani; Sau
• Educatie intermediara, plus doi ani de training specializat relevant, plus cinci ani de experienta profesionala.

Pentru function group III:
• Facultate atestata cu diploma; Sau
• Liceu atestat de diploma care ofera acces la educatie superioara si experienta profesionala de cel putin trei ani.


Mai multe detalii despre aceste competitii si despre etapele selectiei se pot obtine pe www.eu-careers.eu sau www.euroconcurs.ro.