Potrivit datelor ANOFM, rata somajului a scazut, in aprilie, in 33 de judete, cele mai importante reduceri inregistrandu-se in judetele in care rata somajului este cea mai ridicata.

De exemplu, in Vaslui, judetul care se afla in top, cu cei mai multi someri, numarul persoanelor fara loc de munca a scazut cu peste 2.000 de persoane, rata somajului inregistrand o diminuare cu peste 1,2 puncte procentuale.

In Mehedinti, al doilea judet cu cei mai multi someri, rata somajului a scazut cu aproape un punct procentual, adica mai mult de 1.000 de someri au iesit din statisticile oficiale.

La nivel national, peste 27.000 de someri au iesit din somaj in ultima luna. Intrebarea este daca acesti oameni si-au gasit o slujba sau sunt in continuare fara loc de munca.

Nu stiu de unde scot aceste cifre, doar daca nu cumva a facut statul angajari. Este clar ca in privat nu au inceput angajarile masive si nici nu vor incepe in viitorul apropiat. Explicatia este alta, acestor oameni le-a expirat perioada de acordare a indemnizatiei si au iesit si din statisticile cu someri. Asta nu inseamna ca si-au gasit de lucru, sunt oameni care nu mai au niciun venit ca sa traiasca”, a declarat, pentru incont.ro, videpresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Florea Parvu.

Situatia este recunoscuta chiar si de catre autoritati. Elena Baba, purtator de cuvant al AJOFM Vaslui, judet in care s-a inrergistrat cea mai mare scadere a numarului de someri in luna aprilie, a explicat aceasta reducere prin faptul ca o mare parte dintre someri au iesit din evidentele agentiei.

"Scaderea ratei somajului in ultima luna a venit pe fondul expirarii acelei perioade de sase luni in care persoanele aflate in cautarea unui loc de munca sunt tinute in evidentele noastre. Evident, exista si persoane care si-au gasit un loc de munca in aceasta perioada", a declarat Elena Baba, citata de Mediafax.

Potrivit legii privind ocuparea si somajul, somerii care nu beneficiaza de indemnizatii de somaj trebuie sa depuna o cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pentru a fi luati in evidenta. In cazul in care cererea nu este reinnoita dupa sase luni, persoanele respective sunt scoase din evidente.

Scaderea numarului de someri cu aproape 30.000 de persoane, in doar o luna, a pus pe ganduri reprezentantii patronatelor, in conditile in care domeniile care ofereau cele mai multe locuri de munca primavara sunt departe de a fi iesit din criza.

Nu putem vorbi inca de reluarea angajarilor in constructii. Daca in februarie 2009 aveam un numar de 385.000 de angajati in acest sector, in februarie 2010 aveam 302.000 si nicio speranta de reluare a lucrarilor, pe fondul subfinantarii domeniului”, a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Consructii (ARACO).

Din informatiile pe care le am din piata nu rezulta o trecere spre angajari. Poate ca sunt zone unde concedierile s-au oprit, dar nu cred ca se fac angajati masive, in conditiile in care bugetele sunt inca pe avarii. Poate ca, prin aceste cifre optimiste, autoritatile au vrut sa transmita un mesaj de stabilitate si de liniste in aceasta perioada de incertitudine si de teama”, a explicat, pentru incont.ro, Maria Grapini, presedinte al Federatiei Patronatelor din Industria Usoara.

Cat de dispusi sunt patronii sa angajaze la acest inceput de an s-a vazut, de altfel, si la bursa locurilor de munca din aprilie, unde, din aproape 60.000 de participanti au fost angajati pe loc doar 2.000, majoritatea in constructii si textile.

Presedintele ANOFM, Silviu Bian, declara, luni, ca somajul a intrat pe un trend descendent, iar rata somajului va continua sa scada in lunile urmatoare. Declaratii optimiste, daca luam in considerare ca Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania spunea ca in urmatorii ani peste 250.000 de bugetari vor trebui sa plece acasa. Peste 70.000 doar in acest an, potrivit noului memorandum de intelegere convenit de Romania cu Fondul.