Conform Eurostat, cele două regiuni sunt Bucureşti/Ilfov şi nord-vestul ţării, unde se află 46% din locurile de muncă neocupate la nivel national.

În aceste două regiuni trăiesc însă doar 11% dintre românii care beneficiază de venitul minim garantat.

Cea mai mare parte a acestora, 89%, adică 171.000 de persoane, locuiesc în restul ţării, unde se află doar 25.000 de locuri de muncă disponibile.

În cifre absolute, în Bucureşti, Ilfov şi Nord-Vest se află 21.249 de locuri de muncă şi 22.311 persoane care primesc venitul minim garantat.

"Mitul asistaţilor social care nu doresc să muncească, eliminat de statisticile oficiale. Locurile de muncă disponibile în România sunt extrem de concentrate din punct de vedere geografic. Datorită statisticilor naţionale incomplete, valorile de mai sus nu iau în calcul nepotrivirile educaţionale (de exemplu, piaţa muncii poate avea nevoie de ingineri sau programatori, în timp ce persoanele care primesc venitul minim garantat nu posedă aptitudinile respective), deşi acestea joacă de asemenea un rol important. Ponderea însumată a locurilor de muncă disponibile din cele două regiuni în totalul naţional este în creştere cu aproximativ 1,6% pe an", comentează sursa citată, potrivit Agerpres.