Atunci cand s-a declansat criza economica, in 2008, rata somajului din randul tinerilor a urcat la niveluri record, iar acum, 4 ani mai tarziu, perspectivele gasirii unui loc de munca raman la fel de slabe. Cei mai afectati sunt tinerii din tarile cu economiile dezvoltate.

De exemplu, in prezent rata somerilor in randul tinerilor din Grecia atinge 51%. In SUA, in ultimii doi ani in categoria de varsta 18-24 de ani, rata de angajare este de 54%, cel mai scazut nivel de pana acum. In 2007, rata depasea 62%, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Centre.

Conform Organizatiei Internationale a Fortei de Munca (OIFM), 75 de milioane de persoane din toata lumea, cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani sunt somere, doua persoane din cinci neavand un loc de munca. Fara luarea unor masuri, exista putine sanse ca aceasta situatie sa se imbunatateasca si aceasta generatie ar putea deveni "generatia pierduta", avertizeaza Gianni Rosas, coordonatorul programului OIFM "Angajarea tinerilor" din Geneva.

Cu cat persista mai mult criza de locuri de munca pentru tineri, cu atat vor fi mai severe consecintele pentru economia globala, atat pentru tarile dezvoltate cat si pentru cele aflate in curs de dezvoltare.

Citeste mai multe despre acest subiect pe www.zf.ro