Dupa ce pe parcursul lunii martie, vor picheta prefecturile din judete, sindicalistii afiliati la Cartel Alfa ameninta cu un miting in Bucuresti, la care vor participa 10.000 de persoane, si cu declansarea grevei generale in luna mai.

La toate aceste proteste se adauga si greva generala de la metrou, din 18 martie, salariatii Metrorex fiind nemultumiti de neincheierea unui nou contract colectiv de munca si de faptul ca nu au primit majorarile salariale cerute.

Din Cartel Alfa fac parte sindicate ale functionarilor publici, din educatie si santate, dar si din economie.

Potrivit presedintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu (foto), seria de proteste in teritoriu va incepe maine, prin pichetarea prefecturii Timis, urmand ca acestea sa continue in zilele urmatoare in Satu Mare, Dolj, Botosani si Vrancea.

Revendicarile tin de cresterea salariului minim pe economie, de legea salarizarii bugetarilor si de legea pensiilor. Cerem sa se infiinteze de urgent comitetul care va lucra la modificarea legii salarizarii pana in iunie 2010. Mai cerem ca legea pensiilor sa nu treaca in forma propusa de Guvern, mai ales in ceea ce priveste indexarea punctului de pensie si cresterea varstei de pensionare”, a spus Hossu, pentru incont.ro.

Sindicalistii intentioneaza sa organizeze un miting de amploare in Bucuresti, in ziua in care se discuta legea pensiilor in plenul Parlamentului. De altfel, reprezentantii sindicatelor au obtinut sustinerea grupului independentilor din Parlament, din care face parte si fostul ministru al Muncii, Marian Sarbu, cu care s-au intalnit aseara.

La protestele anuntate vor participa si sindicatele feroviarilor care au revendicari specifice.

Cerem ca salariatii disponibilizati de la CFR sa primeasca 24 de salarii compensatorii, nu doar 15, cat prevede ordonanta aprobata de Guvern. In acelasi timp, prin noua lege a pensiilor se incearca eliminarea grupei speciale pentru feroviari si majorarea varstei de pensionare”, a spus, pentru incont.ro, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu.

El a mai spus ca daca nu se fac investitii in sectorul feroviar, disponibilizarea celor 10.000 de ceferisti va fi inutila si peste jumatate de an va fi nevoie de alte concedieri.

Nu disponibilizarea oamenilor rezolva problema si nu aduce economiile asteptate. Daca Guvernul nu face investitii si nu are o strategie pe termen mediu si lung, peste sase luni situatia va fi aceeasi. N-am inteles de ce ministerul a alocat 8 miliarde de lei pentru transportul rutier si doar 200 de milioane pentru cel feroviar”, a explicat Mantescu.

Ieri, peste 4.500 de salariati din companiile CFR au plecat acasa, urmand ca in aprilie si mai alti peste 6.000 sa-si piarda locurile de munca. Mantescu a precizat ca de la CFR Marfa vor fi concediati peste o treime din angajati.